latinica  ћирилица
29/02/2020 |  10:35 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Политичари из Сарајева свјесно продубљују мржњу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да политичари из Сарајева упорним наметањем 1. марта као такозваног "дана државности БиХ" настављају да инсистирају на догађајима о којима у БиХ никада неће бити консензуса и на тај начин свјесно и смишљено раде све да се никада не угаси пламен неповјерења и мржње.
Недељко Чубриловић - Фото: Сенссервис
Недељко ЧубриловићФото: Сенссервис

- Потпуно је неприхватљиво да они 1. март, као празник, упорно покушавају да наметну свим народима у БиХ и 24 године од завршетка рата. За Српску, њене институције и српски народ тај празник не постоји. У сјећању српског народа тај дан је трагичан јер је убиство српског свата на Башчаршији било најговјештај крвавог рата, али и онога што се догодило у Сарајеву, а то је прогон око 150.000 Срба из тог града - рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, поразно је да политичко Сарајево наставља да проводи политику подјела, мржње и нетрпељивости.

- Тог 1. марта 1992. године су прегласавањем српског народа увели земљу у рат. Данас опет прегласавју српске судије у Уставном суду и заједничким институцијама БиХ. Оспоравају Српској право на прославу дана настанка, смета им српска застава. Све то јасно говори да нису одустали од ратног пројекта затирања српског идентитета, дерогирања Републике Српске и потпуне унитаризације БиХ по вољи бошњачке политичке елите - каже Чубриловић.

Он је подсјетио да не постоји ни усаглашен закон о празницима на нивоу БиХ.

- Српска ће за разлику од оних који славе рат и даље као државни празник славити мир, тачније 21. новембар, дан када је окончан рат и потписан мировни споразум у Дејтону. То само за себе довољно говори о политичким ставовима и циљевима Републике Српске - нагласио је Чубриловић.

У Федерацији БиХ се 1. марта обиљежава такозвани дан независности БиХ, иако на нивоу БиХ никада није усвојен закон о празницима.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсјећа на нелегални референдум о независности БиХ спроведен 29. фебруара и 1. марта 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа - Бошњака и Хрвата.

Истог дана су муслимански екстремисти убили српског свата испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, што је за многе била најава почетка рата у БиХ.