latinica  ћирилица
29/02/2020 |  12:03 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

У Бијељини обиљежен најстарији руски празник - Масленица

Бијељински гимназијалци који уче руски језик обиљежили су најстарији руски празник под називом Масленица. Овај празник прославља се седам дана уочи великог поста, када цијела земља пече палачинке.

Бијељински гимназијалци обиљежили су Масленицу, руски празник који се дочекује с радошћу и испуњен је многим обичајима и општенародним весељем.

- Ово је већ четврти пут да ми обиљежавамо овај руски празник, то су руске покладе. Недјеља пред велики пост увијек се обиљежава. Они су из многобожачких времена на тај ачин призивали прољеће, а испраћали зиму. Зато се пеку палачинке у огромним количинама, оне симболишу сунце јер су округле, жуте и топле и праве мала страшила од сламе која симболишу зиму - рекла је Рада Дробњак, професорка руског језика.

У Гимназији “Филип Вишњић” само 25 ученика учи руски језик, јер се овај језик учи у двије основне школе на подручју Семберије и Мајевице и то у Главичицама и Угљевику. Сара Михајловић једна је од ученица која је руски учила и у основној школи.

- Данашњи празник је битан у Русији и ми покушавамо да будемо близу тога. Припремили смо палачинке који су главни аспект овог догађаја, украшавали смо их и да буду укусни прије свега и и да свако ко дође може да се наједе и да ужива у томе - каже Сара.

Специјална гошћа на обиљежавању Масленице била је 12-годишња Анастасија Кошаркова, која је прије шест мјесеци из Москве дошла да живи у Патковачи селу надомак Бијељине.

Масленица је окупила бројне ученике бијељинске гимназије, а они који су имали најљепше палачинке, награђени су књигама руских класика.