latinica  ћирилица
29/02/2020 |  12:25 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј на Флориди позвао на вјерност српској цркви

Његова светост патријарх српски Иринеј, који се налази у посјети Српској православној парохији "Светог Саве" у Сан Петерсбургу на Флориди, позвао је свештенство и вјернике да буду јединствени, вјерни својој цркви и да чувају матерњи језик, културу и православну вјеру.
Патријарх Иринеј на Флориди - Фото: ТАНЈУГ
Патријарх Иринеј на ФлоридиФото: ТАНЈУГ

- Дошли смо да вас посетимо као свој своје. Дошли смо да смиримо и умиримо неке гласове који се чују са ових простора, гласове који нас не квалификују као један мудар народ - рекао је патријарх Иринеј, након што су му добродошлицу приредили епископи источноамерички Иринеј, новограчаничко-средњезападноамеричким Лонгин и западноамерички Максимом, као и многобројни вјерници.

Српски партијарх је навео да ће истина о ситуацији у овим епархијама бити утврђена, али да се "често нешто мало деси, па се од тога малога направи нешто велико и страшно", саопштено је на сајту Српске православне цркве /СПЦ/.

Он је окупљенима поручио и да чувају јединство, које је српски народ сачувало кроз историју, као и културу, вјеру, језик, јер то исто чине и други народи у САД.

Патријарх је вјерном народу пожелио свако добро у овој богатој земљи, те савјетовао да се потруде да покажу добре особине да би Србе вредновали и ценили као народ који има значаја у историји.

- Не заборавите да гледајући на вас, на ваше понашање овде и на ваш однос према држави, према раду и средини у којој се налазите, цене и нас који смо остали у нашој отаџбини - додао је патријарх.

Према његовим ријечима, Срби су, нажалост, у посљедње вријеме представљени у јако лошем издању пред лицем овога свијета, приписују им се зла дјела, која су, у ствари, њима други чинили.

- Наше комшије са којима делимо живот, све своје особине и своја зла дела која су према нама применили, приписали су нама у односу према њиховом народу. Богу хвала, то мишљење се полако мења, јер људи увиђају где је истина, а где је лаж и неистина - рекао је српски патријарх.

Он је пренио и да се Србија полако опоравља од својих великих невоља и искушења које је доживјела у блиској и даљој прошлости, да се живот нормализује, а економија и привреда обнављају.

Добродошлицу патријарху пожелио је епископ источноамерички Иринеј, који је затражио благослов, те истакао да су свештенство, монаштво и народ СПЦ у Америци нераздељиви дио Свете светосавске цркве.

Он је навео да су на завршеном дводневном засједању годишње Скупштине Српске православне епархије источноамеричке донијете одлуке, за које се нада да ће бити на корист и добробит свете Српске православне цркве.

- Скупштина је протекла у љубави, миру и слози. Тражили смо да нам дођете Ви, да нас благословите Вашим присуством, јер ћете бити срећни, надамо се, са духовном децом Ваше свете Цркве, који су овде чланови по посвећењу или по избору -рекао је епископ источноамерички.

Патријарх Иринеј и епископ шумадијски Јован налазе се у вишедневној посјети епархијама СПЦ у Америци, због ситуаицје у тим епархијама.