latinica  ћирилица
29/02/2020 |  12:36 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Додик са званичницима Добоја и Станара

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствоаво је данас у Добоју потписивању споразума о подјели имовине између Добоја и Станара, који су потписали градоначелник Добоја Борис Јеринић и начелник Станара Душан Панић.
Додик у Добоју - Фото: РТРС
Додик у ДобојуФото: РТРС

- Постигнут је споразум о подјели имовине који ће бити представљен локалним скупштинама. Имовина која је на подручју Станара споразумно ће прећи на ту општинy, а обавезе које су биле по налазу вјештака финансијске струке око 2,9 милиона КМ, Град Добој ће наставити да измирује - рекао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Начелник Станара Душан Панић рекао је да је овим успјешно завршена подјела имовине и да ће средства која је Добој прихватио да измири бити усмјерена за развој Станара.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Добој није изгубио оваквим споразумом, јер је Влада Републике Српске преузела обавезу да подржи неке пројекте из свог буџета које ће финансирати умјесто Града Добоја.

- Ове године ће то бити знатан износ, а осим инфраструктурних, биће реализовани и други капитални пројекти вриједни више од 680 милиона КМ - рекао је он.

Додик је истакао да је до споразума дошло и због тога што је СНСД на челу ове двије локалне заједнице, те да и друге треба да покажу такво јединство.

Додик је посебно похвалио градску власт у Добоју која једино проводи мјере пронаталитетне политке суфинансирањем станова за младе брачне парове, те истакао да га то чини лидером међу осталим локалним заједницама.

Јеринић је рекао да ће овај споразум бити потписан 11. марта на сједници Скупштине града, те оцијенио како и Добој и Станари због близине територија морају да покажу јединство када је ријеч о управљању имовином.

Подсјећамо, да је Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници 9. септембра 2014. године усвојила Закон о оснивању општине Станари, којим се уређује оснивање, подручје, надлежности, органи, њихов избор и финансирање ове општине.

Састанку су присуствовали и посланици из Добоја у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Обрен Петровић и Сања Вулић, посланик из Станара у НСРС Горан Јеринић, као и предсједник Скупштине општине Станари Остоја Стевановић.