latinica  ћирилица
29/02/2020 |  13:02 ⇒ 15:07 | Аутор: РТРС

Десетине хиљада људи испред храма у Подгорици, кијевски митрополит предводио литију (ФОТО/ВИДЕО)

Митрополит кијевски Онуфрије данас ће предводити литију улицама Подгорице, а испред Храма Христовог Васкрсења се окупило око 70.000 људи.
Окупљени испред храма у Подгорици (Фото: in4s) -
Окупљени испред храма у Подгорици (Фото: in4s)

Онуфрије са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем и више архијереја Украјинске православне цркве Московске патријаршије и Српске православне цркве (СПЦ) служио је литургију у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици,, а након тога је предводио литију до манастира на Немањином граду.

Како је саопштено из Митрополије црногорско-приморске (МЦП), Онуфрије поводом славе МЦП учествује у прослави празника Светог Симеона Мироточивог у Подгорици, преносе подгоричке Вијести.

Његова посјета, како пише на сајту МЦП, “уједно је и подршка борби за одбрану светиња у Црној Гори“.

Раније данас саопштено је да је црногорска полиција забранила је данас улазак у државу вјерницима из Србије и Републике Српске.

Како је пренијела подгоричка Побједа, позивајући се на неименовани извор, улазак у Црну Гору неће бити дозвољен ниједној особи за коју се установи да иде на данашњи скуп СПЦ.

– Нећемо дозволити улазак ни организованим групама које дођу аутобусима, комбијима. Безбједносна процјена је да им не треба дозволити да уђу у нашу земљу – рекао је извор листа.

Вечерње новости пренијеле су да у Црну Гору није дозвољен улазак члановима београдског мушког хора и да су они враћени са граничног прелаза Јабука.

Српска православна црква обиљежава данас празник Светог Симеона Мироточивог (Стефан Немања), а у оквиру њега и литију, коју зову “крсни ход“.