latinica  ћирилица
29/02/2020 |  13:13 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

У Српској нема обољелих од вируса корона

Свјетска здравствена организација подигла је степен опасности и ширења вируса корона на "врло висок". У Италији је број заражених овим вирусом повећан на 888, док је 21 лице преминуло, а 46 се излијечило, објавиле су власти.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

Јужна Кореја има највеће повећање броја заражених у једном дану. Јуче су потврђена чак 594 нова случаја. У Јапану је регистровано 935 обољелих од вируса корона, од којих је чак 705 с крузера “Дајмонд принцес“.

Број заражених повећан је и у Сједињеним Америчким Државама, Шпанији, Ираку и Ирану. Холандија и Исланд пријавили су прве случајеве заразе.

У Републици Српској нема обољелих од вируса корона, изјавила је Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске. Поручила је да људи који имају симптоме респирираторне инфекције не треба да се плаше ако нису путовали у неку од земаља у којима је утврђен вирус.

- Десет особа је било које су путовале и добиле симптоме које личе на вирус корона. Али сви тестови су били негативни на вирус корона. Људи који су дошли са путовања, требају се јавити надлежном епидемиологу или телефоном се јавити да би добили упутства - истакла је Аћимовићева.

Испитивање за вирус корона у Српској радио је Универзитетско-клинички центар Бањалука.