latinica  ћирилица
29/02/2020 |  14:54 ⇒ 01/03/2020 | 13:41 | Аутор: СРНА

Додик: Није могуће да Срби прихвате 1. март као празник БиХ

Српски члан Предсједништва Милорад Додик поручио је данас да међународна заједница и бошњачка политичка елита морају да схвате да није могуће да Срби из политичких, историјских и других разлога прихвате 1. марта као празник БиХ.

- Ми се не смијемо олако препустити причи, јер су ово тешке историјске теме и 1. март не може бити празник БиХ ако се жели да Република Српска буде у њој - рекао је Додик новинарима.

Напоменуо је да 1. март не може бити празник свих, јер га је прогласила само Федерација БиХ, а никада ниједан орган БиХ, која ни нема закон о празницима.

- Међународна заједница то намеће да би присуствовала, па чак и Уставни суд, који нађе за сходно да каже да 9. јануар није Дан Републике, што је тешко оспорити - додао је Додик.

Он је оцијенио да то веома продубљује разлике, те да "ароганцију која долази од бошњачке политичке елите и међународне заједнице тумачи као доказ њиховог континуираног неуспјеха да намећу неке ствари".

- Морају да схвате да за нас Србе није могуће прихватити 1. март из политичких, историјских и других разлога - истакао је Додик.

Он је напоменуо да обиљежавање 1. марта историјски није подржано од свих народа, што показује да у БиХ када један народ слави други тугује, једини имају комеморације, а други славља.

- Све смо о томе рекли. За Србе то није празник, једино логично је било да се покуша окупити око Дејтонског споразума, да се 21. новембар прогласи неким даном БиХ што би и српска страна могла да прихвати - рекао је Додик.

Подсјетио је и да Бошњаци покушавају да својатају и ЗАВНОБиХ, а одбацују АВНОЈ, што је, како је навео, апсурд до апсурда.