latinica  ћирилица
29/02/2020 |  15:25 ⇒ 16:46 | Аутор: sputniknews.com

Русија узвраћа Ердогану: "Један на један" са Сиријом – неприхватљиво

Остављање Турске "један на један" са сиријским властима је апсолутно неприхватљиво, тим прије јер турске власти немају никаква овлашћења да одређују судбину Сирије, истакао је замјеник предсједавајућег Одбора за међународне послове Државне думе Русије Дмитриј Новиков.
Државна дума Русије (Фото: Sputnik/Владимир Вјаткин) -
Државна дума Русије (Фото: Sputnik/Владимир Вјаткин)

- Таква изјава је неприхватљива из било које тачке гледиште и показује жељу Турске да наметне своју вољу сусједним земљама. Поставља се питање ко се и по ком основу налази на сиријској територији. Руска војска је тамо у складу са захтјевом легитимне сиријске владе. Што се тиче Ердоганових претензија на управљање судбином Сирије, важно је истаћи да он такво овлашћење нема, да их није добио од Сирије, као и да нису одобрена од стране УН - рекао је Новиков.

Посланик је такође нагласио да покушај да се интереси сиријског председника Башара Асада отуђе од интереса народа те земље дјелује "веома несквадишање", имајући у виду да је Асад на изборима добио сва потребна овлашћења од сиријског народа како би представљао њихове интересе.

- То што неким групама које су имале сиријско држављанство то није одговарало, само по себи не значи ништа - сматра Новиков.

Он је рекао да се Русија не слаже са мијешањем Турске у у сиријску унутрашњу политику и са покушајима да се тој земљи наметне самовоља.

- Ако Турска намјерава да стекне одређени монопол у Сирији, притом мијешајући се у њену унутрашњу политику, то је неприхватљиво. Мислим да се не можемо сложити с таквим ставом у оквиру билатералних руско-турских формата - закључио је руски посланик.

Раније је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган предложио свом руском колеги Владимиру Путину да остави Турску да се са сиријским властима разрачуна "један на један".

Ситуација у Идлибу

Турска војска извела је копнене и ваздушне ударе на позиције сиријских снага, након погибије 33 турска војника у Идлибу.

С тим у вези огласило се Министарство одбране Русије које је саопштило да припадници турске војске, који су се синоћ нашли под ударом сиријских снага, није требало уопште да се налазе на тој локацији.

Сиријска војска покренула је нови артиљеријски напад у Идлибу, а том приликом погинуо је један турски војник, а двојица су рањена.