latinica  ћирилица
29/02/2020 |  16:29 | Аутор: СРНА

Станивуковић: Изјава да у Српској и Србији живе два народа - "лапсус лингве"

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић саопштио је да је његова изјава да у Републици Српској и Србији живе два народа "лапсус лингве".
Драшко Станивуковић - Фото: РТРС
Драшко СтанивуковићФото: РТРС

У реаговању поводом његових изјава које је изнио синоћ у емисији на Фејс телевизији, које је Срна пренијела, а међу којима је и та да "у Републици Српској и Србији живе два народа", Станивуковић је навео да је ријеч о "лапсус лингве".

- Мој став и став који сам током емисије јасно и недвосмислено износио је да и када ме неко пита "да ли је Србија моја држава", ја кажем "да, јесте". Мој народ тамо живи. Матица све историје и свега што мој народ јесте потиче из Србије. Потпуно је природно да један Србин који живи у Црној Гори, да ли живи у БиХ, Аустралији природно је да воли Србију. Природно је да воли Београд, оно што се сматра колијевком, почетком једног народа потиче управо са Косова и Метохије, Србије и природно је да један Србин има једну матицу из које потиче. Из Србије, Косова и Метохије потиче сва историја нашег народа - навео је Станивуковић у саопштењу.

Он је додао да су то његове ријечи из емисије, те да су медији пренијели, како каже, полутачне информације.

Станивуковић је данашњем саопштењу навео да у Српској и Србији живи један, српски народ, којег једино дијели ријека Дрина и ништавише.

Он је нагласио да не поништава било шта мање важно о БиХ, што је рекао у емисији, те да је "БиХ вијековима, од самог настанка Босне, била и остала државом српског народа и зашто се онда као Србин одрицати важности Босне".

Станивуковић је у саопштењу навео да је "Сарајево главни град Републике Српске", те да ће Сарајево због свих Срба који су тамо живјели, а данас их тамо нема /више од 170.000 протјераних/ бити његов град и град његовог народа.

Он каже да приликом свог гостовања није негирао геноцид у Јасеновцу.

- Рећи да је нешто велики злочин не негира геноцид у Јасеновцу и НДХ - рекао је Станивуковић, тврдећи да то нигдје није негирао, већ да је, како каже, тенденциозно извучено из контекста.

- Јасеновац је један од 43 злогласна концентрациона логора НДХ, што представља геноцид на простору цијеле тадашње НДХ. То су моји ставови које сам у јавности износио и прије - рекао је Станивуковић.

Он је нагласио да никада није инсистирао да било ко гледа ствари из прошлости према његовом народу на начин на који он гледа.

- Замислите, ја кажем шта је Фрањо Туђман урадио према моме народу, је ли то геноцид, је ли то злочин, знате шта је 250.000 протјераних Срба? На водитељеве ријечи "то је етничко чишћење", рекао сам "да", а након тога сам рекао да се не бавим тим темама, упућујући да се не бавим прошлошћу - навео је Станивуковић у саопштењу.