latinica  ћирилица
29/02/2020 |  17:47 ⇒ 17:52 | Аутор: СРНА

Усвојен Закон о несталим бебама

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о утврђивању чињеница о статусу дјеце за коју се сумња да су нестала у породилиштима у Србији, а који би, како кажу надлежни, требало да омогући да се дође до истине о томе.
Скупштина Србије - Фото: РТРС
Скупштина СрбијеФото: РТРС

Усвојеним амандманима, које је премијерка Србије Ана Брнабић договорила са представницима удружења, предвиђа се формирање комисије и тако се отвара простор за покретање истрага, даље спровођење истрага и све неопходне истражне радње.

Комисију ће чинити представници државних органа, али и представници регистрованих удружења родитеља која се баве питањима нестале новорођене дјеце. Они ће у овој комисији имати већину, преносе београдски медији.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је раније да судски поступак као резултат може имати одбијање захтјева ако се докаже да дијете није нестало, ако се утврди смрт или конкретно шта се десило, као и која институција је одговорна, а може и да каже да није могуће утврдити шта се догодило.

Уколико није могуће утврдити статус дјетета на захтјев предлагача може се досудити новчана наканда не већа од 10.000 евра.

Поступци ће се спроводити у оним случајевима ако се родитељ раније обраћао државним институцијама да би се спријечиле злоупотребе.

Ако истрага покаже да је дијете нестало уз чињење кривичног дјела, биће поднијета кривична пријава.

Један од разлога за доношење закона јесте пресуда Европског суда за људска права из 2013. године према којој је утврђено да је Зорици Јовановић повријеђено право на породични живот. Том пресудом је Србија обавезана да утврди чињенице и у другим случајевима.

Посланици Скупштина Србије усвојили су и Закон о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу, Закон о играма на срећу, Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.