latinica  ћирилица
29/02/2020 |  18:04 | Аутор: СРНА

Састанак Путин-Ердоган 5. или 6. марта

Предсједници Русије Владимир Путин и Турске Реџеп Тајип Ердоган састаће се 5. или 6. марта, рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

- Питање Идлиба може се ријешити само на састанку предсједника Ердогана и Путина. Радимо на томе. Састанак ће бити почетком марта, 5. или 6. марта - рекао је Чавушоглу новинарима.

Ердоган и Путин разговарали су јуче телефоном и фокусирали се на неопходност хитних мјера с циљем нормализације ситуације на сјеверозападу Сирије.

Из Кремља је саопштено да су двије стране договориле да се ускоро одржи самит двије земље и да се убрзају консултације одговарајућих агенција на терену.

Руско Министарство одбране саопштило је раније да су тензије у Идлибу ескалирале 27. фебруара након што су милитанти покренули општу офанзиву.

Сиријске снаге јуче су извеле нападе на њихове положаје у којима су, како Анкара тврди, погинула 33 турска војника. Као одговор Турска је извела контранапад и погодила више од 200 мета.

Руско Министарство одбране саопштило је да терористичка група Хајат тахрир ал-Шам покренула велику офанзиву у Идлибу у четвртак, 27. фебруара.

Исти извор наводи да су убијени турски војници били међу терористима, подсјећа ТАСС.