latinica  ћирилица
29/02/2020 |  18:45 ⇒ 20:51 | Аутор: СРНА

Гранична полиција не очекује да милиони миграната крену према ЕУ

Гранична полиција БиХ процјењује да неће доћи до реализације најаве да ће више милиона миграната кренути из Турске према ЕУ, али ће предстојећи прољетни дани створити услови да их буде више на двије познате балканске руте, рекао је савјетник директора Граничне полиције Свевлад Хофман.
Мигранти (фото:Arhiv) -
Мигранти (фото:Arhiv)

Коментаришући тренутну ситуацију у Турској у вези са мигрантском кризом и најаве да ће они кренути ка ЕУ преко БиХ, Хофман је рекао да је више у питању исказ дневнополитичке потребе у Турској након што је у Идлибу дошло до погибије турских војника.

Хофман је навео да, према ранијој шеми, мигранти из Турске улазе у Грчку, а затим се крећу у два крака.

Прва рута је Грчка-Македонија-Србија-БиХ-Хрватска и даље, а друга је Грчка-Албанија-Црна Гора-БиХ-Хрватска и даље.

Хофман је рекао за Кликс да Гранична полиција БиХ улаже максималне напоре да све изазове дочекају спремни.

На источној граници ангажовано је 145 полицијских службеника да помогне припадницима Граничне полиције. Ријеч је о службеницима Агенције за истраге и заштиту, Дирекције за координацију полицијских тијела и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Према ријечима Хофмана, двије мобилне јединице ће бити распоређене на територији одговорности на истоку и додатно ће појачати границу према Србији и Црној Гори.

Хофман је истакао да су протекле четири године "појели скакавци", јер је бивши министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић стављао у ладицу све иницијативе за попуњавање кадрова у Граничној полицији и захтјеве за додатно техничко материјално опремање.

- То је нанијело штету и Граничној полицији БиХ, али и стању безбједности у БиХ - рекао је Хофман.