latinica  ћирилица
29/02/2020 |  18:53 ⇒ 20:48 | Аутор: СРНА

Више хиљада миграната враћено са границе

Грчка је у посљедњих неколико сати вратила више хиљада миграната који су дошли из Турске и покушали да на организован, масован и незаконит начин пређу границу након што је Анкара пустила мигранте који желе да се домогну Европе, саопштила је грчка Влада.
Мигранти - Фото: Screenshot/YouTube
МигрантиФото: Screenshot/YouTube

- Осујећено је више од 4.000 илегалних покушаја преласка границе - рекао је портпарол Владе Стелиос Петсас за грчку телевизију ЕРТ након ванредне сједнице којом је предсједавао премијер Кирјакос Мицотакис.

Осим тога, ухапшено је 66 миграната који су успјели да уђу на територију Грчке.

Гранична полиција и специјалне јединице полиције употријебиле су сузавац и шок бомбе да би спријечиле мигранте да уђу у Грчку преко граничних прелаза Кацанијес и Пазаркуле.

Ситуација је и даље веома напета, а неки мигранти успјели су да пређу граничну ријеку у гуменим чамцима, јавила је државна телевизија.

Грчка је појачала контроле код острва у Егејском мору са више од 50 бродова морнарице и Обалске страже.

- Заштитили смо наше границе, које су, такође, границе ЕУ - рекао је портпарол Владе у Атини.

Мигрантска криза услиједила је након што је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган пустио мигранте да дођу до границе са ЕУ.

- Ми смо јуче отворили врата. Од данас број миграната на граници достигао је 18.000 - рекао је Ердоган у говору члановима странке у Истанбулу, додајући да ће их ускоро бити 30.000.

Бугарска, друга чланица ЕУ која дијели границу са Турском, рекла је да они немају проблема са мигрантима.

- На нашој граници уопште нема миграната - рекао је данас премијер Бугарске Бојко Борисов.

Борисов је раније рекао да је јуче разговарао са Ердоганом и да су се договорили да се састану наредне седмице.

Шеф граничне полиције на највећем бугарско-турском прелазу Капетан Андрејево Светлан Кичиков рекао је да је ситуација слична као и протеклих дана, да се мигранти крећу према западу из Истанбула, али не и према бугарској граници, преноси вечерас ДПА.

Бугарски министар одбране Красимир Каракачанов навео је да је у приправности 300 војника и 50 припадника специјалних снага које ће, у случају потребе, бити распоређени на граници са Турском. Он је истакао могућност да буде послато око 1.000 војника.

"Пажљиво пратимо ситуацију, посебно кроз Фронтекс. Реаговаћемо на сваки захтјев за помоћ државних власти", рекао је портпарол Европске комисије Адалберт Јанц.