latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:09 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Вишеград: Промовисана књига "Споменко и Озрен"

У Дому културе Вишеград вечерас је промовисана књига "Споменко и Озрен", аутора Миле Савића, која говори о петнаестогодишњем дјечаку Споменку Гостићу, најмлађем борцу Војске Републике Српске, погинулом у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Вишеград - промовисана књига "Споменко и Озрен" - Фото: СРНА
Вишеград - промовисана књига "Споменко и Озрен"Фото: СРНА

Аутор је рекао да ће од продаје књиге направити споменик Споменку, који ће бити постављен код манастира Озрен у Петрову.

Он је подсјетио да су у Вишеграду одржане двије пројекције филма "Споменко на вјечној стражи", а да се вечерас промовише књига која говори о Споменковом животу, обичајима на Озрену осамдесетих година и о томе како су људи живјели.

- Књига се бави ратним временом, али има антиратну поруку. Говори да је рат страшан, да младим генерацијама морамо причати о томе шта је рат и да никада не дозволе да до њега дође - нагласио је Савић.

Савић је навео да је пронашао архивске снимке, потом и Споменкову родбину, саборце, кумове који су у том периоду били Споменкових година, те да је послије више од 50 пројекција филма схватио како још нешто може да уради за тог дјечака, па је написао књигу.

Директор Народне библиотеке "Иво Андрић" Бојан Пецикоза рекао је да је ово наставак сјећања на Споменка Гостића.

- Након документарног филма, промовисали смо књигу, а Вишеград је и улицу посветио Споменку Гостићу - навео је Пецикоза.

Он је напоменуо да ће се кроз књижевност промовисати сјећање на борце, посебно на Споменка, али и све жртве уграђене у темеље Републике Српске.

Спомен-плоча и табла са називом улице, посвећене младом хероју Војске Републике Српске Споменку Гостићу, постављена је 2017. године у вишеградском насељу Гарча.

Петнаестогодишњи Споменко Гостић, који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Сахрањен је на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом заслуга за народ.