latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:17 | Аутор: Kurir

Селаковић: Срби у Црној Гори нису национална мањина, већ конститутивни народ

У ријечима предсједника Србије Александра Вучића нема ни популизма ни политиканства, већ позива на примјену онога што јесу демократске и правне тековине којима се суштински штити правни, политички и културни положај српског народа, рекао је генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.
Никола Селаковић - Фото: РТРС
Никола СелаковићФото: РТРС

Он каже да горчина и нервоза кршитеља људских права у Црној Гори показује да је предсједник Србије Алексадандар Вучић погодио право у мету, крајње бираним речима, на пристојан начин указујући на мјере које Влада Црне Горе предузима против вјековне имовине српске цркве у Црној Гори.

- Срби у Црној Гори нису национална мањина, већ конститутивни народ. Њихова конститутивност представља историјску потврђену чињеницу, а језиком бројки у садашњем времену огледа се у томе да су Срби, послије Црногораца, други по бројности народ у Црној Гори са 28.73 одсто удјела у њеној укупној популацији. Упркос томе, Срби у Црној Гори немају права ни као национална мањина и изложени су процесу бруталне асимилације, под изговором да живе у грађанској држви "која штити и чува политички, правни и културни положај свих народа", осим српског - каже Селаковић.

Сваки покушај Владе Црне Горе да својим саопштењима убиједи јавност да она доследно штити равноправност, европске вредности и демократске принципе, пада у воду, каже Селаковић.

- И то уз чињеницу да се српски језик систематски прогони у Црној Гори од образовног система у коме се српској дјеци онемогућује образовање на језику којим говоре, у коме се из наставе књижевности избацују српски писци, у коме српска дјеца треба да уче да су Срби и Србија окупирали Црну Гору, а да је у Јасеновцу убијено до 80.000 Срба, Јевреја, Рома и Хрвата - наводи Селаковић.