latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:33 ⇒ 01/03/2020 | 08:04 | Аутор: РТРС

Највећа протестна литија у Подгорици (ФОТО)

Црна Гора данас се слила у Подгорицу на Светосимеоновску литију коју су предводила два митрополита: црногорско-приморски Амфилохије и кијевски и све украјине Онфурије, са 20 архијереја Српске и Украјинске православне цркве.

Заједно са стотину хиљада вјерника поручили су да ће истрајати у борби за светиње.

Већ од раног јутра вјерници су почели да се окупљају у Саборном храму Христовог Васкрсења и његовој порти. Стизали су из свих крајева Црне Горе. Прије велике литије у храму је служена света архијерејска литургија .Након литургије достојанствено и мирно литија је кренула до Немањиног града, гдје је рођен преподобни Симеон Мироточиви. Ту је благословљен славски колач.

Ријека људи данас се слила у главни град Црне Горе да још једном покажу став и јасну намјеру да одбране угрожене светиње.

Светосимеоновску бесједу говорио је протојереј-ставрофор Дарко Ђого који је напоменуо да су напади и прогони Цркве почели у Украјини 1992. године, а да су се 2020. пренијели у Црну Гору, и да је ова борба за светиње заправо почела већ тада, а можда и прије осам вијекова.

Окупљени испред храма у Подгорици (Фото: in4s) Митрополит Амфилохије и данас је позвао црногорску власт да се уразуми и повуче закон због којег је Црна Гора на ногама више од два мјесеца.

- Надамо се да ће то урадити ако хоће да буду запамћени у историји Црне Горе као часни и честити људи. Ако хоће да изгубе образ и душу своју пред потомством и да буду најсрамнија група која је владала Црном Гором, могу и тако, али се надамо да то неће да ураде - поручио је митрополит Амфилохије.

Митроплит Онфурије позвао је на правду.

- Наше јединство и љубав данас се показују у заједничкој молитви у овој литији да бог благослови наш живот, наш народ, наше државе, наше блиске и све који живе са нама и све који желе да жове праведно и богоугодно. Молимо се да престану са гоњенем Цркве,  да зла срца оздраве и наступи мир - навео је он.

Уз иконе и обиљежја Српске православне цркве народ окупљен данас у Подгорици показао је да одустати неће. И, оно што је феномен и што изазива дивљење јесте да ни данас није било нити једног инцидента. То је само још једна потврда да у овим крсним ходовима корачају часни људи који само желе да заштите оно што спорни закон угрожава. Ни више ни мање од тога.