latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:37 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Постигнут споразум о подјели имовине између града Добоја и општине Станари

Постигнут је споразум о подјели имовине између града Добоја и општине Станари.

На састанку у Добоју, којем је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, двије стране сагласиле су се о финансијским и другим обавезама, а усаглашени приједлози ће пред одборнике у локалним скупштинама. До 2014. године, Станари су били у саставу општине Добој након чега је усвојен Закон о оснивању општине Станари.

Добој и Станари подвукли су црту. Сва отворена питања око подјеле некада заједничке имовине су ријешена. Споран је био кредит којим се Добој задужио и дио уложио у Станаре, али је и за то нађено рјешење.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић каже да ће сва имовина која је на подручју општине Станари споразумно прећи у власништво Станара, као и да ће обавезе које су биле по налазу вјештака финансијске струке од 2,9 милиона КМ град Добој наставити да измирује.

Начелник Станара Душан Панић каже да ову општину разумију и помажу, с обзиром на то да је не тако давно проглашена и да је још у развоју.

Добој није изгубио оваквим споразумом, јер је Влада Републике Српске преузела обавезу да подржи неке пројекте из свог буџета које ће финансирати умјесто града, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он је навео да је Добој велико градилиште и да је преузета обавеза да се помогне граду у рјешавању инфраструктуре, а то ће, како је нагласио, и ове године бити значајан износ, и грађани ће моћи да виде.

У Добоју, као регионалном центру, који ће бити на услузи и грађанима Станара, покренути су велики пројекти, што ће бити замајац цијеле регије. Регионална болница и мрежа ауто-путева, само су дио капиталних инвестиција.

- Радови су могли да почну само да није споре процедуре око тендера, све друго је обезбијеђено, и процедуре и новац. Добој ћемо претворити у велико градилиште, колико знам око 680 милиона КМ у овом моменту је концентрисано у инвестиције у Добоју - рекао је Додик.

Додик је рекао да ће бити уважен и захтјев да Дервента добије статус града, ако то буде стимулација да настави започети развој.