latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:41 ⇒ 01/03/2020 | 08:11 | Аутор: РТРС

СЗО подигла степен опасности и ширења вируса корона на "врло висок"

Свјетска здравствена организација подигла је степен опасности и ширења вируса корона на "врло висок". У Италији је број заражених повећан на 1.128, 29 лица је преминуло, а 50 се излијечило, објавиле су власти.

У Републици Српској нема обољелих од вируса корона. У БиХ, под надзором се налази 113 особа, 76 у Српској, 37 у ФБиХ.

Десет особа које су путовале у земље у којима је потврђен вирус корона, већ се јавило епидемиолозома и сви тестови су били негативни.

Епидемиолог Јела Аћимовић, Институт за јавно здравство Републике Српске, истакла је да је најбитније да се особе телефоном јаве епидемиологу да би добиле упутства.

- Ако добију некакве симптоме након пута, да остану код куће и телефоном се јаве или породичном љекару или у Хитну помоћ - рекла је Аћимовићева.

Иста је слика у цијелој БиХ. Под надзором је 113 особа, али вирус није потврђен ни у једном случају. Пулмолог Универзитетске дјечије клинике у Београду, Бранимир Несторовић, каже да званични подаци из Кине говоре да је епидемија у слабљењу. Већа је смтртност, понавља, у случају сезонског грипа, него вируса корона.

- Смртност је, свеукупно, око 1,2 одсто, али то је лажна цифра, зато што је код дјеце нула, код младих жена нула, код младих мушкараца врло ниска, а 14 одсто код старијих. Када се то сабере, то је 1,2 одсто, док је код грипа око 2 одсто - рекао је доктор Несторовић.

Помама за маскама, кажу стручњаци, није оправдана јер оне не штите од заразе. Треба се придржавати општих хигијенских препорука и конзумирати више свјежег воћа и поврћа.

- Много чешће прати руке, 20 секунди. Оне особе које имају респираторне симптоме треба да се што мање крећу међу  другим људима да не би преносили вирозу. Када кашљу и кишу, требало би да спријече да долази у околину кориштењем марамица - појаснила је епидемиолог.

Симптоми вируса корона и сезонског грипа готово су исти, па податак о боравку на подручјима на којима је потврђен вирус корона чини разлику.

- Пазите, Вухан има 11 милиона становника. Разбољело се 80 000. становника, да нема теста, нико не би примијетио. У Београду је била епидемија грипа, пола дјеце није ишло у школу, сва одјељења десеткована. Па? Па, ништа. Али то је грип, то знамо шта је - каже пулмолог Несторовић.

Ситуација у БиХ прати се дуже од мјесец дана. Ниједан сумњив случај није се показао као вирус корона. Под здравственим надзором је 113 особа - 76 у Српској, 37 у ФБиХ, јер су биле на подручју земаља у којима је вирус корона активан.