latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:55 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

ЕРС: За додјелу стимулативних отпремнина јавило се 978 радника

За додјелу стимулативних отпремнина радницима дистрибутивних предузећа Електропривреде Републике Српске, који би усљед реорганизације могли остати без посла, јавило се чак 978 радника.

Тај број је готово за трећину већи од планираног , а сваки захтјев ће бити појединачно разматрен од стране посебне комисије.

Планом реорганизације предвиђено је да је око 15 одсто радника у дистрибутивној дјелатности вишак. Они који су се јавили за отпремнине задовољни су могућношћу да уз позамашну отпремнину заврше свој радни ангажман.

- Радим 23 године  и сада ми ово дође као награда за рад - рекла је радница Рада Петричевић.

И Синиша Кунић из Електро-Херцеговине има нове планове. Наравно, уколико његов захтјев одобри комисија.

- Очекујем да ће захтјев бити одобрен - рекао је он.

Потребно је број радника свести на мјеру која ће омогућити да дистрибутивна предузећа без губитака живе од свог новца. Предвиђени износи отпремнина су од 22 хиљаде и 700 па до 51 хиљаде марака, а инвалиди рада и учесници рата могу добити на то још до 15 одсто.

- Сада имамо више пријављених него што смо тражили, па ћемо сада да размотримо који су то радници који не могу да оду, јер би то угрозило процес рада - навео је генерални директор Електропривреде Српске Лука Петровић.

Највише посла имаће комисија у Електро-Крајини , гдје је отпремнуну затражило чак 555 радника.

- Наш циљ је да се ријешимо радника у администрацији, а не радника у процесу рада - изјавио је директор Електро-Крајине Драган Чавић.

За исплату отпремнина планирано је укупно 27 милиона марака на нивоу Електропривреде. Како се у првом кругу спроводи реорганизација дистрибутивних предузећа, за очекивати је да ће у сљедећем, на ред доћи и произвођачи струје и њихови радници.