latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:55 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Влада Српске исплатила више од 2,3 милиона КМ за доприносе

Из Програма социјалног збрињавања радника, Влада Српске исплатила је више од 2,3 милиона КМ за доприносе за пензијско-инвалидско осигурање за новембар 2019. године.

Овим су у потпуности измирене обавезе за све раднике Новотекса из Требиња, Извора из Билеће, Козаралијека из Приједора, Урбанистичког завода Републике Српске и Културно-спортског центра из Братунца. Овом уплатом услове за пензију стекла су 23 радника.

Новембарском уплатом доприноса за ПИО обухваћена су 753 радника требињског Новотекса и 235 радника из 18 мањих предузећа. Зорану Стојкићу, који је пензионисан као радник Фабрике глинице Бирач у стечају, уплаћени су доприноси од 7.000 КМ и повезан радни стаж стечен у Механици и Бирчу, па ће од идућег мјесеца и његова пензија бити увећана.

Стојкић је истакао да је све то регулисано захваљујући Влади Српске, а то значи и да ће имати већу пензију. Самим тим, каже, имаће више средстава која ће добро доћи кућном буџету.

Сва лица која с уплаћеним доприносима испуњавају услове за старосну пензију пензионишу се у кратком року .

Тихомир Јоксимовић, шеф Кабинета директора Фонда ПиО, рекао је да Фонд позива раднике из предузећа који су пријављени за овај програм да се одмах јаве у надлежну пословницу према мјесту пребавилашта. Након уплате, како наводи, Фонд ће одмах покренути поступак и окончати га у најкраћем могућем року од 7 до 15 дана.

У Програму социјалног збрињавања приоритет је дат радницима који стичу право на старосну пензију.

Ранка Мишић, предсједница Синдиката Републике Српске, каже да ови радници имају предност и да треба да се јаве на јавни позив да би им се уплатила средства. Њима се два пута годишње врши уплата ради повезивања радног стажа.

Од 2004. до 2018. године, из Социјалног програма обезбијеђено је скоро 189 милиона КМ за збрињавање 61.995 радника из 421 предузећа, потврђено нам је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

- У 2019. години је за 1.198 радника уплаћен допринос за ПиО, допринос за незапосленост за 133 радника, а 176 радника је на основу појединачне уплате стекло услове за пензионисање. За социјално збрињавање преосталих 7.948 радника из 98 привредних друштава потребно је око 25,8 милиона КМ - речено је из Министарства.

Из Фонда ПиО позивају послодавце да пријаве раднике који са стажом осигурања за који ће бити уплаћен допринос испуњавају услове за старосну пензију до краја ове године. Број захтјева за Програм социјалног збрињавања радника смањује се из године у годину, па би овај програм требало да буде завршен до краја 2022. године.