latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:57 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Приједор: Преквалификацијом до посла за 30 младих људи

У Приједору је забиљежен велики одзив на јавни позив незапосленима за Програм оспособљавања на ЦНЦ машинама за обраду метала и за завариваче.

Шездесетак незапослених конкурисало је за похађање бесплатне обуке за ова занимања у оквиру пројекта Мјере подршке за запошљавање. Циљ је преквалификација, у складу са актуелном потражњом на тржишту рада и смањење броја незапослених.

Бесплатну обуку, у циљу стручне преквалификације, за оператера на ЦНЦ машинама за обраду метала и заваривача миг-маг поступком, похађаће по 15 незапослених кандидата из Приједора. Међу пријављенима за обуку је и Предраг Марић, који је завршио машинску школу.

Марић је рекао да је по завршетку школе накратко радио у струци, али је предузеће затворено, па је био приморан да ради неке друге послове, због чега ће му ово бити шанса да се врати својој струци.

Миле Вајакић, професор машинске групе предмета у Машинској школи Приједор, рекао је да тренутно имају 40 пријављених полазника за ЦНЦ оператере и 15 за завариваче. Истакао је да ће за одабир полазника бити одлучујући ниво знања из средње школе.

Обука траје 240 школских часова, а биће организована у Машинској школи и у приједорским предузећима.

Горан Родић, Агенција за економски развој града ПРЕДА Приједор, очекује да ће се током реализације практичне наставе  укључити нека предузећа што би требало да пржи могућност младим људима да се запосле.

Раде Росић, начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Града Приједора, каже да су заједно са агенцијом ПРЕДА покренули овај пројекат, те буџетом обезбиједили 35.000 КМ како би обука била бесплатна за све полазнике. Подсјетио је и да су настојали да изаберу занимања од интереса за локалну привреду.

Пројекат реализује приједорска Агенција за економски развој града уз подршку Града Приједора.