latinica  ћирилица
29/02/2020 |  20:46 ⇒ 21:41 | Аутор: sputniknews.com

Медији: Грчка шаље на границу с Турском још 1.000 војника и 400 полицајаца (ВИДЕО)

Грчка пребацује још 1.000 војника и 400 полицајаца на границу с Турском како би се спријечио нелегалан продор избјеглица из Сирије, пише грчки лист Катимерини.

Власти су одлучили да у област Еврос гдје се протеже државна граница са Турском пребаци око 1.000 војника из централне, сјеверне и западне Грчке. У исту област су већ прије неколико дана упућене војне снаге, а на лицу мјеста је и начелник Генералштаба Константинос Флорос.

До краја дана треба да стигне још 400 полицајаца који ће у праћењу кретања миграната користити и дронове, пише лист.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је пре неколико дана да Турска више не може да задржава избјеглице и мигранте из Сирије.

Процјењује се да их на турско-грчкој граници имаоко 7.000 хиљада. Припадници грчке полиције испалили су данас сузавац на групе миграната, који су их гађали камењем, јавила је грчка телевизија Скај.

Грчка гранична полиција употребила је и јуче сузавац како би одвратила око 500 избјеглица и миграната који покушавају да уђу у Грчку и ЕУ. То је први пут да је једна тако велика група миграната и избјеглица покушала масовно да пређе ријеку Марицу, што Грци сматрају директном посљедицом најаве турске владе да више неће спречавати мигранте који желе да дођу до Европске уније, након погибије 33 турска војника у ваздушном удару сиријских владиних снага у Идлибу.

Грчка је јуче затворила прелаз Кастањес на граници са Турском, након што је велики број миграната покушао да уђе у ту земљу.

Атина је о ситуацији алармирала и ЕУ и НАТО.