latinica  ћирилица
01/03/2020 |  19:43 ⇒ 23:15 | Аутор: РТРС

Стенограм са састанка Предсједништва и Квинте потврдио да није ријеч о АНП-у

Стенограм са састанка чланова Предсједништва БиХ са амбасадорима Квинте, на којем је постигнут договор о слању Програма реформи у Брисел, који је објавила сарајевска Фејс телевизија, потврдио је да није ријеч о Годишњем националном плану. Иако се више ни на звничној страници НАТО не спомиње АНП, већ Програм реформи који не прејудицира чланство, и иако ни овај стенограм није ексклузиван, јер је објављен непосредно након састанка, чланови опозиције искористили су га за напад на српског члана Предсједништва БиХ.

Да ли је ово Акциони план? – неколико је пута Шефика Џаферовића, Жељка Комшића, али и амбасадоре Квинте, питао Милорад Додик на састанку 19. новембра у Сарајеву. Амбасадори су се изјаснили – консултовали су се са НАТО-ом и поручили да ће тај војни савез прихватити реформски програм из БиХ који не активира ништа и не мијења статус МАП-а. То је потврдио и амбасадор САД-а Ерик Нелсон. Све то објављено је у медијима дан након састанка, а потврђено и у стенограму који је Фејс тв објавила јуче.

- Ја сам спреман да подржим реформски документ о НАТО-у и активностима, али да то није Акциони план. Као што видите, ми имамо различита мишљења о томе. Идеја која би могла да буде прихватљива јесте да се НАТО огласи и каже да ли он сматра да је то Акциони план. А ако НАТО каже да ово није Акциони план, то је једино прихватљиво. У сваком другом случају не бих дозволио да будем преварен јер је у БиХ све могуће - рекао је Додик.

На званичној страници НАТО савеза, у дијелу који говори о односима са БиХ, који је ажуриран 3. фебруара ове године, више се не спомиње АНП. Истиче се да се Програмом реформи предвиђа сарадња са НАТО. Да је ријеч само о сарадњи, више пута након тога наглашено је и у изјавама НАТО званичника, а закључке о Програму реформи усвојила је и Народна скупштина Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске прихвата опредјељење из “Програма реформи БиХ“ да тај програм не прејудицира одлуку о чланству, то јест да се не може унапријед одлучивати о чланству у НАТО-у чиме се прекида досадашњи континуитет опредјељености БиХ за пуноправно чланство.

Народна скупштина Републике Српске сматра да документ “Програм реформи БиХ“ ни по чему није ранији текст “Годишњи национални програм“ такозвани АНП, јер се тако не зове и не може послужити као основ за активирање било каквих процеса осим сарадње и партнерства са НАТО-ом. Одбацује се било какво друго тумачење и третирање овог документа. Народна скупштина сматра да је “Програм реформи БиХ“ у оквирима Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.

И поред тога, стенограм који је објављен јуче, иако није ни ексклузиван, нити споран, послужио је опозицији у Српској да затражи оставку српског члана Предсједништва.

- Додик је признао да пристаје на АНП и тиме трасирао пут БиХ ка НАТО. Стенограм је доказ да је Додик био свјестан да потписује Национални годишњи план - истакао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Народ се не може преварити јефтиним подвалама о стенограму из кога се извади реченица, а не прочита и не покаже цијели садржај, одговара Милорад Додик у изјави за Срну, и подсјећа да је тај стенограм доставио СДС-у и ПДП-у прије два мјесеца.

- Подвале у вези са суштином документа Програма реформи не могу зауставити расипање СДС-а по свим нивоима, и не могу сакрити чињеницу да је лично Шаровић прије неколико дана по диктату Бакира Изетбеговића, а противно одлукама Народне скупштине Републике Српске, подржао да се са чела Високог судског и тужилачког савјета БиХ смијени Србин и на то мјесто дође Бошњак - истакао је Додик.

Додик подсјећа да су Шаровића једва одвојили од фотеље за коју није имао легитимитет, а сједио је у њој пуних пет година и све вријеме радио против интереса свог народа. Каже да стенограмом може манипилисати дан или пола дана, али шта ћемо с руком коју је подигао увис за рачун Бошњака, коју су видјели сви. Сви који су имали увид у стенограм тврде исто.

- Разговор се водио између четворице људи, три члана Предсједништва и америчког амбасадора, иако је било више присутних. У суштини, договор постижу двојица актера-амбасадор САД и Милорад Додик. Они су доминантни у том разговору. И управо амерички амбасадор на Додиково инсистирање даје гаранцију да Програм реформи није АНП, да се не активира пут у НАТО, а ти најважнији дијелови разговора уопште се не спомиљу у верзији коју су интерпретирале Фејс и БН  телевизија - рекао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци.

У СНСД-у кажу да је објављивањем стенограма грађани Републике Српске коначно могу да виде да Милорад Додик није пристао на Годишњи национални програм /АНП/, и да је добио све могуће гаранције да Програм реформи није АНП.

Портпарол странке Радован Ковачевић каже да су СДС и ПДП прошле седмице на најригиднији и најеклантантнији могући начин погазили закључке Народне скупштине Републике Српске у парламенту БиХ, али и у Народној скупштини Републике Српске.