latinica  ћирилица
02/03/2020 |  11:06 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Регион мора тијесно сарађивати (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да предстоји тежак период када је ријеч о мигрантској кризи и да је крајње вријеме да земље региона тјешњом сарадњом покушају рјешавати проблеме.
Жељка Цвијановић (фото:Sputnik/Дејан Симић) -
Жељка Цвијановић (фото:Sputnik/Дејан Симић)

- Нажалост, договор који је ЕУ имала са Турском није успио због разних разлога. Ми можемо жалити због тога, међутим проблем је ако се ово мјесто направи стационаром за мигранте. Европа је нека границе затворила, а неке преко којих су они дошли није, и то представља проблем. Видјели смо реаговања из Грчке и биће много проблема. То треба бити опомена за све у региону да морамо тијесно сарађивати - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Предсједница Српске сматра да у БиХ још не постоји свијест о правој опасности мигрантске кризе и шта то све значи за њене грађане, као и за Европу.

- За Европу је, ипак, лакше јер се они херметички затварају и налазе начин да заштите себе и своје становништво, своју привреду и безбједност у крајњем случају - навела је предсједница и додала да је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио 29. фебруара да је његова земља отворила границе према Европи за сиријске избјеглице због недовољне помоћи.

- Стотине миграната од тада су се окупиле на граници Турске и Грчке и покушавају да пређу у ову чланицу ЕУ - додала је Цвијановићева.