latinica  ћирилица
02/03/2020 |  17:37 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Одбрана генерала Младића затражила одгађање изношења жалбе

Одбрана генерала Ратка Младића затражила је да буде одгођено рочиште за изношење жалби на пресуду пред Механизмом за међународне кривичне судове у Хагу, заказано за 17. и 18. март, док се не провјери да ли је генерал Младић ментално и физички способан да прати поступак, рекао је Срни његов адвокат Бранко Лукић.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

- Ми сматрамо да генерал није способан да присуствује због свог слабог здравственог стања. Навели смо да тражимо да се прво процијени његова способност да присуствује суђењу. Приложено је много документације, али је то повјерљиво и не може да се изности у јавност - рекао је Лукић.

Он је истакао да је захтјев поднесен још 28. фебруара, али да Трибунал није хтио да га објави као јавни поднесак, иако је одбрана уложила и повјерљиви и јавни поднесак, у којем је редиговано све што не смије да иде у јавност.

Одбрана је зато поднијела други поднесак у којем је навела да Механизам није хтио да објави захтјев за одгађање рочишта, па су у Хагу, како наводи Лукић, "данас морали" да објаве оба поднеска.

Лукић је навео да одбрана тражи да се процијени здравствено стање генерала Младића, односно да се ангажују стручњаци који ће рећи да ли је способан и, ако није, кад би могао да буде способан, што би затим било предмет нове ревизије.

- Генерал је у врло лошем стању, он је врло болестан човјек и сматрамо да не може да одсједи дан на суђењу. Знамо по томе што кад му се оде у посјету не може да сједи цијелу посјету и тражи да се прекине и да иде и легне јер не може више да сједи - рекао је Лукић.

Он је истакао да одбрана сматра да је на вријеме послала захтјев да се његово стање процијени и да Механизам има времена да изврши анализу и процјену.

Хашки трибунал је првостепеном пресудом из новембра 2017. године осудио генерала Младића на доживотни затвор, прогласивши га кривим за наводни геноцид у Сребреници из 1995. године, прогон Бошњака и Хрвата и терорисање становништва Сарајева.

Генерал Младић је на ту пресуду уложио жалбу, али је то учинило и хашко тужилаштво, тражећи да он буде проглашен кривим и за наводни геноцид у још шест општина у БиХ 1992. године.