latinica  ћирилица
02/03/2020 |  17:59 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Сребреница: Српски ђаци поново у клупама (ФОТО)

Несугласице због којих су српски ђаци претходне седмице два дана бојкотовали наставу у Првој основној школи у Сребреници данас су ријешене на састанку министарка просвјете и културе Републике Српске Наталије Тривић са родитељима ученика српске националности и руководством те школе.
Прва основна школа у Сребреници -
Прва основна школа у Сребреници

Тривићева је послије састанка у Сребреници изјавила да су родитељи српске дјеце указали на страх за безбједност своје дјеце након медијских пријетњи дјеци, које су квалификоване као веома тешке.

- Састанку је присуствовао и представник полиције која води истражне радње, а са родитељима и управом школе договорили смо да морамо да успоставимо функционалнији систем сарадње и функционисања школе и да се организује функционални рад Савјета родитеља, Школског одбора и свих надлежних служби и органа - рекла је Тривићева.

Она је оцијенила да је недостатак комуникације довео до одређених неспоразума и да је неопходно успоставити систем да се дјеца осјећају безбједно и да имају све услове за учење и стицање знања.

- Постављено је и питање обиљежавања празника у школи и речено је да се закони Републике Српске морају поштовати и да нема дилеме у вези са прослављањем одређених празника у овој школи - упозорила је Тривићева.

Одговарајући на питање да ли је дошло до промјене закључака са састанка који је прије седам дана одржан у Бањалуци са руководством општине и родитељима бошњачке дјеце, Тривићева је рекла да ти закључци нису мијењани, да је данас разговарано о њиховој реализацији и стварању бољих услова за одвијање наставе.

Она је додала да формирана општинска комисија за сагледавање стања у основној школи треба да настави рад и информише о стању и закључцима и родитеље и локалну власт и ресорно министарство.

Фото: СРНА

Директор сребреничке Основне школе Драги Јовановић изразио је задовољство што је Тривићева посјетила школу с циљем рјешавања несугласица до којих је дошло и истакао да ће школа испоштовати закључке са данашњег састанка, а да ће изгубљени часови због дводневног бојкота наставе бити надокнађени.

Представник родитеља ученика српске националности и члан општинске комисије за сагледавање и рјешавање проблема у Основној школи Александар Млађеновић рекао је да су дјеца данас била у школи јер су родитељи на тај начин исказали гест добре воље да се проблем ријеши, када су сазнали да ће министар просвјете посјетити школу.

- Захвални смо министарки што је поново осудила сваки облик дискриминације и нападе на нашу дјецу и што је позвала надлежне да наставе истрагу и да процесуирају лица која су на страховит начин пријетила нашој дјеци и оне који су подстрекавали све то - истакао је Млађеновић.

Он је појаснио да је до бојкота дошло јер нико од српских родитеља није присуствовао недавном састанку у Бањалуци када није обраћена довољна пажња њиховим захтјевима, који нису пренесени у правом смислу, да се створе услови за пуну безбједност дјеце.

- Општинску Комисију ћу упознати о закључцима са овог састанка и надам се да ћемо са министарком ускоро разговарати и о осталим нашим захтјевима о којима смо данас разговарали, а они се односе на поштовање закона Републике Српске и уставних принципа у наставном процесу - закључио је Млађеновић.

Ученици српске националности у четвртак и петак, 27. и 28. фебруара, нису долазили на наставу у Прву основну школу у Сребреници, након што су родитељи одлучили да њихова дјеца бојкотују наставу јер је, како су оцијенили, Министарство просвјете и културе Републике Српске игнорисало њихове захтјеве на раније одржаном састанку у вези са проблемима у овој школи.