latinica  ћирилица
03/03/2020 |  09:26 | Аутор: РТРС

Тражи се истрага: Од потписа за воду праве страначку базу

Агенција за заштиту личних података БиХ требала би да отвори истрагу против бањалучког одбора ПДП-а, због сумње у злоупотребу личних података више хиљада Бањалучана, изјавио је Алекса Баруџија, члан Главног одбора СНСД-а.
Алекса Баруџија - Фото: Facebook
Алекса БаруџијаФото: Facebook

Баруџија истиче да бањалучки ПДП, ни послије годину дана, Скупштини града Бање Луке није доставио ниједан потпис грађана који су почетком прошле године потписивали петицију против поскупљења воде.

Он је указао да у овом случају постоје снажне индиције могуће злоупотребе личних података грађана који су оставили своје потписе и припадајуће податке уз петицију.

- Агенција за заштиту личних података требала би, како јој и сам закон налаже, да провјери зашто је ПДП у јануару и фебруару прошле године прикупио још неутврђени број потписа грађана, а које ни до данас нису предали у Скупштину града. Имамо разлога за сумњу да је у овом случају прекршен Закон о заштити личних података који стриктно забрањује употребу личних података у друге сврхе, осим оних на које се односила та грађанска иницијатива – тврди Баруџија.

Истиче да би Агенција морала хитно да реагује како би се не би догодило да се од потписа грађана прави страначка база потенцијалних гласача.

- Ти, лични подаци, извјесно могу бити злоупотребљени као страначка база. Наравно, страначке базе са контактима грађана, нису противзаконити и представљају легалну праксу сваке политичке партије, али сте у проблему са законом кад грађане обмањујете да остављају своје податке против поскупљења воде, да би на крају завршили као број у некој страначкој бази – истакао је Баруџија.

Према његовим ријечима, посебно је интригатно да је народни посланик и предсједник бањалучког одбора ПДП-а Драшко Станивуковић 6. фебруара прошле године сазвао медије и, машући са наводним потписима у руци пред ТВ камерама организовао наводну предају потписа 3.000 грађана.

Тог дана, Станивуковић је дошао испред Скупштине града и јавно, што је документовано у бројним медијским извјештајима, устврдио да је предао потписе грађана. Међутим, ти потписи, како је раније и званично потврђено у Скупштини града, никада нису ни дошли до њих, што нас упућује на сумњу да су потписи заправо прикупљани у друге сврхе. А, посао Агенције је да провјери гдје су ти потписи заправо завршили, односно да ли су злупотребљени у друге сврхе – рекао је Баруџија.

Секретар Скупштине града Игор Шукало потврдио је да у Скупштину никада званично нису запримљени потписи грађана, прикупљани у петицији коју је организовао бањалучки одбор ПДП-а.

- И ми смо видјели у медијима да је су потписи наводно предани, али они до нас, из потпуно необјашњивих разлога, никада нису стигли – рекао је Шукало.

У ранијим медијским иступима, Станивуковић је признао да заправо никада предао потписе грађана, иако је 6. фебруара тврдио другачије. У том реаговању, Станивуковић је устврдио да је било онемогућено да преда петицију, не нудећи, међутим, објашњење како га је било ко могао спријечити да оде на скупштински протокол и преда наводну петицију.

- Шта мијења то што смо формално били онемогућени да предамо петицију? Значи ли то да потписи више од 3.000 грађана не вриједе и да се тиме незадовољство грађана брише - навео је Станивуковић у саопштењу за медије.

Казне од 10.000 до 100.000 КМ

Према Закону за заштити личних података, прекршаји попут евентуалне злоупотребе ове петиције, могу бити кажњени са новчаним казнама у распону од 10.000 до 100.000 КМ. У члану Закона, који се односи на случаје попут овог, стоји да ће бити новчано кажњен свако ко, цитирамо "преноси личне податке, односно обједињује досјее и евиденције а да нису задовољени законом прописани услови".