latinica  ћирилица
04/03/2020 |  11:07 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Некадашњи официр Кфора спреман да говори о злочинима над Србима

Некадашњи официр Кфора Кристијан Каш изјавио је да је из Норвешке на Космет отишао као НАТО фанатик и ратни хушкач, али да су му ужасни призори разнијетих српских аутобуса фебруара 2000. године код Косовске Митровице, те у јануару 2001. код Подујева, промијенили живот и натјерали да увиди своје заблуде.
Жута кућа (фото:insajder.net) -
Жута кућа (фото:insajder.net)

Кaш сада жели да пређе у православље и каже да никада није престао да трага за истином о злочинима тзв. ОВК над српским цивилима.

Он је за Вечерње новости рекао да има још бивших НАТО официра који су спремни да кажу истину.

Кaш је нагласио да Србија мора да покрене нову званичну истрагу о ова два злочина.

- Фљорим Ејупи, чији је ДНК пронађен на мјесту одакле је активирана бомба која је разнијела аутобус Ниш-експреса је у злочин код Подујева кренуо са својом групом из тадашње Зоне безбједности на југу Србије. Увјерио сам се у то приликом посјете Зони гдје сам код Албанаца ишао као новинар холандских новина. То је само дио страве коју сам видио на југу Србије. О томе сам спреман да говорим - рекао је Кaш.

Кaш је навео и да се на Космету срео и фотографисао са холандским плаћеником Јоханом Макесом, који се борио на страни тзв. ОВК, а потом на југу Србије.

Баш тај Холанђанин је, како тврди Кaш, из снајпера убио 72 Срба.

- Позирао ми је са америчким снајпером хвалећи се како је "скидао Србе". Мислим да је психопата. Послије тог чланка позвао ме је тужилац из Холандије који је, наводно, намјеравао да га процесуира и тражио је од мене "доказе". Не знам шта је било са тим монструмом, али не вјерујем да је одговарао - рекао је Кaш.