latinica  ћирилица
04/03/2020 |  11:22 | Аутор: СРНА

Деђански: Турска међу избјеглицама може пропустити и радикалне исламисте

Чињеница да Турска у било ком моменту може да покрене талас избјеглица значи да међу њима може пропустити и радикализоване исламисте који могу бити озбиљна пријетња за земље које их прихвате, рекао је Срни предсједник Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански.
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com) -
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com)

- Као што може да покрене талас избеглица тако исто може и да пропусти људе који нису само избеглице које бјеже спашавајући голи живот. Ми то не можемо да знамо у овом моменту и то заиста може да буде проблем за регион - навео је Деђански.

Он је оцијенио да најновији мигрантски талас, ако не буде заустављен договором предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и европских званичника, може да доведе до повећаног броја инцидената у земљама које буду прихватиле мигранте, што ће сигурно изазвати незадовољство локалног становништва.

- Како ћемо и да ли ћемо се с тим изборити видећемо. Погледајте какав је сад хаос на граници са Грчком где је очито најјачи смер удара, као и према Бугарској, али се надам да ће ипак доћи до договора - рекао је Деђански.

Он је указао да су, када је ријеч о региону, највеће ударе миграната до сада трпјеле Србија и Република Српска јер су биле либералније него остале земље, али да то на крају крајева није изазвало неке нежељене резултате и нема повећаног броја избјеглица које су се трајно настаниле овдје.

- Било би логично да и ми заузмемо много чвршћи став и да како се други понашају да се понашамо и ми. Очигледно је да нам нико не може да забрани да радимо оно што раде и они - рекао је Деђански.

Коментаришући могућност да би ЕУ у досадашњем маниру могла земљама које нису њене чланице понудити одређене фондове да би прихватиле оне који Европа не жели, Деђански је рекао да је то извијесно јер је то на неки начин врло некоректно покушала и раније.

- Верујем да земље знају да су кратки бенефити који би могле да добију и да би им то изашло на уши. Верујем да можемо сви заједно да поднесемо заједнички терет, али не да сиромашни поднесу терет свих - рекао је Деђански.