latinica  ћирилица
04/03/2020 |  17:26 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Хрватски конзул под Павелићевом сликом

Дио хрватских портала објавио је фотографију хрватског генералног конзула у Мелбурну Џозефа Петрића који сједи испод слике усташког поглавника Анте Павелића - ријеч је фотографији насталој прошле године, али је тек сада по објављивању изазвала аферу.
Џозеф Петрић (Фото: net.hr) -
Џозеф Петрић (Фото: net.hr)

На фотографији су дјеца различите животне доби, модерно обучена или у ношњама, затим њихови родитељи и гости.

На зиду, тик уз централни сто, висе двије велике уоквирене фотографије - на једној Анте Павелић, а на другој Фрањо Туђман.

Међу гостима сједи и Петрић, генерални конзул Хрватске, са сједиштем у Мелбурну. Дакле, службени дипломатски представник испод фотогрфије поглавника Анте Павелића, сарадника нацистичког вође Адолфа Хитлера.

Из више извора порталу net.hr потврђено је да је фотографија аутентична. Настала је 15. септембра прошле године у Хрватском клубу у Гелонгу.

Аутентичност је на крају потврдио и генерални конзул који се правда да је службено учествовао на прослави, а осим њега ту су били и представници Канцеларије за Хрвате изван Хрватске, те професори са Филозофског факултета у Загребу.

- У једном тренутку уочили смо фотографију Анте Павелића, али смо одлучили да не бацамо сјену на сам догађај наглим реакцијама, већ да усмено изнесемо протест власнику клуба, што је учињено. Након тога нисам посјетио тај дом, нити планирам - тврди Петрић.

Исти тај клуб евидентиран је као службено мјесто окупљања и на службеним страницама Владине канцеларије за Хрвате изван Хрватске.

На Фејсбук страници тог клуба могу се видјети фотографије исте величине - Анте Старчевића, Алојзија Степинца, Анте Павелића и Фрање Туђмана, те грб Аустралијско-хрватског друштва, који има интегрисан хрватски грб с првим бијелим пољем /грб који је кориштен у усташкој Независној Држави Хрватској/.

Од деведесетих година 20. вијека многи хрватски политичари кокетирали су са усташком дијаспором.

Портал подсјећа да је и Стјепан Месић, који је касније био предсједник Хрватске, у говору пред усташком дијаспором изјављивао да је Хрватска у Другом свјетском рату "два пута побиједила", мислећи на формирање усташке државе 1941. и партизане 1945. године.