latinica  ћирилица
04/03/2020 |  19:33 ⇒ 05/03/2020 | 09:25 | Аутор: РТРС

Настављен сукоб на грчко-турској граници; Екипа РТРС-а на прелазу Кастањес

Нови сукоби миграната и грчке полиције на грчко-турској граници. Нови налет на гранични прелаз Кастањес спријечен је сузавцем. Турска је, поред отварања граница и транспортовања миграната, кренула и са присилним пребацивањем на грчку страну. Поједини мигранти свједоче да су већ неколико пута депортовани с једне на другу страну, а између Грчке и Турске траје и пропагандни рат.

Нове залихе сузавца и нова појачања на прелазу на којем се већ налазе полиција, редовна војска али и специјалне јединице: након јучерашњег првиременог смиривања и посјете делегације Европске уније, прелаз Кастањес је поново претворен у ратну зону.

Полиција и војска покушава порукама, које емитују са камиона, да одврате мигранте. говорећи им да не могу прећи у Грчку. Међутим, то очигледно не дјелује, па користе друге методе - сузавац и водене топовове.

Турски медији поново су објавили да је грчка полиција пуцала и убила мигранта, али је вијест демантована. Сузавац је неријетко испаљиван и са турске стране, али на грчку полицију. Турска наставља да довози мигранте на тромеђу граница са Грчком и Бугарском. Ердоганов савјетник, који је обишао границу, тврди да то није њихов проблем.

- Реците вашој влади да отвори границе, ви сте их довели овдје! Отворите границе, па онда нек иду када год желе - каже он.

Велики дио миграната је већ схватио да су изманипулисани. Међутим, сада не могу назад. Многи кажу да су покушали да се врате назад у Турску, али да су их турски војници ухватили и, уз пријетњу оружјем, присилили да пређу границу. Сада су, кажу, ухваћени од стране грчке полиције.

- Прислонили су нам оружје и рекли да морамо да пређемо границу. Ми хоћемо назад у Истанбул, али нам не дају - каже један мигрант.

Еврос неће пропустити мигранте, кажу становници и званичници ове области кроз коју је 2015. прошло више од милион миграната. Војска и полиција готово су на сваком метру копнене границе и грчке власти излазе на крај са овим таласом миграната. Међутим, у Турској их има више од три милиона и ако Ердоган испуни своју пријетњу, тешко да могу бити заустављени.