latinica  ћирилица
04/03/2020 |  19:41 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

У Бриселу ванредни састанак министара унутрашњих послова ЕУ

Након јучерашње посјете лидера Европске уније грчко-турској граници, касно поподне почео је ванредни састанак министара унутрашњих послова у Бриселу. У петак се у Загребу састају и министри иностраних послова.

Гомилање миграната на грчко-турској граници и уцјена Анкаре да ће пустити три милиона миграната, не добије ли помоћ у рату који води у Идлибу, натјерали су Брисел да хитно реагује. На ванредном састанку министара унутрашњих послова представљен је акциони план мјера за помоћ Грчкој.

- У овом тренутку Фронтекс мобилише ресурсе из држава чланица који ће бити распоређени у Грчкој у двије хитне операције. На копну и мору биће рапсоређено 100 граничних полицајаца, уз постојећих 530. Фронтекс је такође припремио већи патролни брод и шест мањих патролних чамаца, два хеликоптера, авион и три возила са термовизијском опремом - истакао је потпредсједник Европске комисије Маргаритис Шинас.

Уз полицајце и опрему, Брисел ће Грчкој обезбиједити 700 милиона евра помоћи, од чега је 350 милиона већ на располагању. План предвиђа и тјешњу сарадњу са земљама Западног Балкана.

- Турска није наш непријатељ, али ни људи нису оружје. Учинићемо све што можемо да поштујемо ова два принципа у тешким данима који долазе - додао је Шинас.

На ванредном састанку министара иностраних послова у петак у Загребу, Унија ће понудити 60 милиона евра додатне хуманитарне помоћи сиријском Идлибу, потврдио је шеф европске дипломатије Жозеп Борел.

Идлиб је посљедње жариште у деветогодишњем рату у Сирији гдје се сиријска влада, уз подршку Русије, бори против побуњеника које подржава Турска. Управо због војних неуспјеха у Идлибу, Турска је прекршила споразум са Бриселом и отворила границе.

- Најважније је да се сада фокусирамо на то да се ова политичка криза не претвори у дугорочну хуманитарну кризу. Спољне границе ЕУ нису отворене и не треба да буду отворене - нагласила је европска комесарка за унутрашње послове Јива Јохансон.

О ситуацији у Идлибу у петак би требало да разговарају турски и руски предсједник Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин.