latinica  ћирилица
05/03/2020 |  17:48 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Србе и Јевреје вежу нераскидиве везе искреног пријатељства

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да српски и јеврејски народ вежу нераскидиве везе искреног пријатељства заснованог на култури и традицији, али и несрећним историјским околностима заједничког страдања током Другог свјетског рата.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је осудио текст "Иза зидина тајни" редовног професора на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци Мирјане Стојисављевић, те истакао да тај текст ни на који начин не представља став било које институције или Владе Републике Српске.

Поводом објављивања овог текста на сајту једног од удружења грађана, Рајчевић је, као министар надлежан за област високог образовања, упутио писмо израелском министру иностраних послова Израели Кацу, саопштено је из ресорног министартва.

- У име Владе Републике Српске желим да Вам предочим своју осуду и згражавање због чињенице да је један од чланова наше академске заједнице и предавач на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци Мирјана Стојисављевић, у форми "аналитичке студије", са свим одликама гротескног антисемитског памфлета, јавно објавила текст "Иза зидина тајни" - наведено је у писму Кацу.

Рајчевић сматра да за било какво исказивање антисемитских идеја и ставова, посебно ако су они изражени кроз форму квази научног рада од академског особља, у Републици Српској не смије и неће бити мјеста.

Он је нагласио да се оваквим искривљивањем историјских чињеница, подстицањем теорија завјере са крајњом намјером нарушавања пријатељских односа Републике Српске и Израела, као и српског и јеврејског народа, уједно нарушава и углед академске заједнице у Републици Српској.

Рајчевић је оцијенио да посебну тежину на овај случај ставља чињеница да се овакви ексцеси дешавају у тренуцима када српски народ исказује пијетет према жртвама Холокауста, 75 година након највећег злочина у историји човјечанства.

- Увјеравам Вас да овај испад Стојисављевићеве ни на који начин не представља став било које институције или Владе Републике Српске, њених грађана и српског народа у цјелини - закључио је Рајчевић на крају писма.