latinica  ћирилица
05/03/2020 |  21:04 ⇒ 06/03/2020 | 08:28 | Аутор: РТРС

Пена: Преко 51 одсто миграната није вакцинисано, о корони да и не говоримо

Урош Пена, професор на Правном факултету и бивши директор Полиције Републике Српске, рекао је у нашем политичком магазину Печат да је мигрантска криза озбиљан хуманитарни и безбједносни проблем за БиХ.

- Ми сами не знамо колико то може да нас кошта, и то не у смислу материјалних добара, него у смислу наше безбједности, хуманитарног и социолошког стања, у смислу квалитета живота грађана БиХ. Замислите како се осјећају грађани у Бихаћу, Билећи, Тузли... Нико више не жели избјеглице - истакао је Пена.

Он је рекао да највећи број миграната долази у БиХ без идентификационих докумената, те да се врло често може чути да су рођени 1.1. јер им је то најлакше запамтити.

Пена је навео да је 85 одсто миграната старосне структуре испод 44 године, да су 95 одсто мушкарци, а свега пет одсто жене.

- Преко 51 одсто њих није имало редовну вакцинацију... Замислите, уђе у БиХ 10.000 људи који нису редовно вакцинисани, а да не говоримо о вирусу корона - рекао је он.

Пена је нагласио да БиХ неће бити заобиђена ако мигранти пређу труско-грчку границу.

- БиХ, у овом моменту има између 7.000 и 8.000 избјеглица и то је огроман проблем за њу, не само са хуманитарног већ и безбједносног аспекта - истакао је он.

Пена је нагласио да би Гранична полиција, као и полиције ентитета и полицијске агенције у БиХ требало заједно да раде на обезбјеђењу границе.

- Мађарска има 90 полицајаца на 100.000 становника, а БиХ преко 600. Мађарска је успјела херметички да затвори границу са Србијом, а БиХ не може 600 километара границе са Србијом и Црном Гором да покрије. Још јој у прилог иде ријека Дрина као природна граница која је физичка препрека, односно сметња за прелазак миграната - навео је он и додао да постоји могућност да полиције у БиХ обезбиједе границу.

Подсјетио је да је Полиција Српске послала више од 100 службеника да обезбјеђују границу, упитавши зашто то исто не учине Дирекција за координацију полицијских тијела, СИПА и ФУП. Пена је нагласио да се у том случају мора водити рачуна о територијалној надлежности.

- Дајте да смањимо број објеката и личности које Дирекција обезбјеђује, као и број службених путовања... Постоји много начина да се отприлике 400 полицајаца распореди на границу - навео је он и додао да је то искључиво посао полиције, јер Оружане снаге БиХ нису обучене и способне за обезбјеђивање границе.

Пена је рекао и да БиХ мора стати у крај кријумчарима миграната.