latinica  ћирилица
05/03/2020 |  21:10 ⇒ 22:25 | Аутор: РТРС

Нема разлога за страх; У понедјељак настава у ОШ "Бранко Ћопић" (ВИДЕО)

Начелница Клинике за инфективне болести УКЦ Републике Српске, Антонија Верхаз, рекла је, у нашој емисији Специјал, да грађани Српске немају разлога за страх због појаве вируса корона, те да се морају понашати одговорно према свом здрављу и здрављу најближих.
Специјал - Фото: РТРС
СпецијалФото: РТРС

Она је истакла да грађани треба да добију смјернице од породичног љекара, а не да одмах долазе у Клинику за инфективне болести, јер је концентрација вируса највиша у чекаоницама здравствених установа.

Навела је да је УКЦ Српске спремно дочекао заражене пацијенте, јер појава вируса корона у Републици Српској није неочекивана.

- Циљ мјера које смо предузели је ограничење епидемије и то грађани морају да знају. Ако не бисмо предузимали мјере имали бисмо велики број обољелих, што би се одразило на цјелокупно друштво. Није ријеч о некој опасној болести и не треба нико да се плаши - рекла је она.

Верхазова је подсјетила да је дезинфекција школа значајна мјера и да се мора одредити када ће и у којим школама бити предузете овакве мјере.

Она је навела да, према доступним подацима, дјеца рјеђе оболијевају од овог вируса.

Верхазова је рекла да се увијек у случају појаве новог вируса систем заштите подижена виши ниво, што је случај и са вирусом корона, те да то знатно компликује епидемиолошке процедуре.

Начелница Службе за епидемиологију Института за јавно здравство Нина Родић Вукмир рекла је да се тестирање на вирус корона врши код особа за које се сумња да су заражени, односно који имају симптоме заразе, те код оних који су били у контакту са зараженима.

- Током дана било је питања зашто сви ученици Основне школе "Бранко Ћопић" нису стављени под надзор и теститрани. Одговор је да се то процјењује строго индивидуално, стављени су под надзор сви они који су били потребни, односно они који су били у високом ризику контакта са зараженим дјечаком - навела је она.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић апеловала је на родитеље и школске установе да појачају превентивне мјере у смислу хигијене.

Када је ријеч о извођењу наставе, она је нагласила да су у оваквим ситуацијама, кључни канали комуникације, те да свака школа добија инструкције Министарства којих мора да се придржава.

Тривићева је рекла да би у понедјељак, 9. марта, могла бити настављена редовна настава у школи "Бранко Ћопић", уколико не дође до неких нових информација.

Она је подсјетила да је ова школа данас комплетно дезинфикована, а сутра ће се то још урадити додатно у неким просторијама.

- Мислим да ће у понедјељак уколико не дође до неких нових информација бити настављена редовна настава у школи - истакла је Тривићева.

Она је поручила да нема разлога за панику и да се у свим осталим школама у Републици Српској редовно одвија настава.