latinica  ћирилица
06/03/2020 |  11:06 | Аутор: СРНА

Околић: Проблемом миграната да се баве друге институције, а не војска

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је данас Срни да питањем илегалних миграната треба да се баве институције надлежне за ту проблематику и да нема потребе да то чине Оружане снаге БиХ, јер то није њихов задатак.
Мирко Околић - Фото: СРНА
Мирко ОколићФото: СРНА

Коментаришући позиве министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића и лидера СДА Бакира Изетбеговића да на границе БиХ због најезде миграната треба ангажовати Оружане снаге БиХ уколико то учине околне земље, Околић каже да БиХ није исцрпила све могуће ресурсе за рјешавање мигрантске кризе.

- У свијету је познато да се војска употребљава само у изузетним случајевима по било ком основу. Нису се још стекли такви услови да се Оружане снаге БиХ морају користити за оно што друге институције БиХ треба и могу да одраде", истакао је Околић.

Он је додао да одлуку о употреби Оружаних снага за такве активности не може донијети нико други него Предсједништво БиХ.

- Ангажовање Оружаних снага може се тражити, али само након ангажовања свих расположивих ресурса институција које се баве том проблематиком", наводи Околић.

На питање да ли је сврсисходно за рјешавање мигрантске кризе ангажовати војску, с обзиром на чињеницу да су илегални мигранти у првом реду безбједоносно питање и да је углавном ријеч о људима чији је идентитет непознат, Околић је рекао да се војска не би требала употребљавати јер постоје други ресурси који су довољни да се та проблематика рјешава у БиХ.

- Вјероватно ће та проблематика из дана у дан бити сложенија и вјероватно неки из окружења имају удјела у тој проблематици. Ту не мислим на наше окружење, него на мјеста из којих иду мигранти па до земаља гдје желе да се упуте. Свако покушава да своју земљу заштити и да са мигрантима има што мање проблема. Проблем миграната се покушава лоцирати на територију БиХ са поруком да ријеши све што земље на тој рути нису усјеле да ријеше - рекао је Околић.

Осврћући се на Радончићеву изјаву да у случају најезде миграната треба ангажовати снаге које ће их враћати у Републику Српску па да их она даље враћа у Србију, Околић је истакао да је то неприхватљиво и оцијенио да се "БиХ у изјавама неких званичника помиње тамо гдје треба да се уберу заслуге".

- Сваљивати терет на Републику Српску је недопустиво јер институције БиХ треба да заштите и воде бригу о цијелој територији БиХ када је ријеч о мигрантима и мигрантској кризи - закључио је Околић.