latinica  ћирилица
06/03/2020 |  11:53 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Лукач: Ако ЕУ не заустави мигранте, можемо oчекивати ескалацију

Уколико се на границама Европске уније не зауставе мигранти, можемо да очекујемо ескалацију, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, након састанка са министром безбједности БиХ Фахрудином Радончићем.
Лукач - Радончић - Фото: РТРС
Лукач - РадончићФото: РТРС

Нагласио је да у БиХ све полицијске агенције и министарства морају сарађивати, посебно са Граничном полицијом.

- Имамо став да се морају јачати капацитети Граничне полиције, како би могли да заштите границу. Границу према Србији и Црној Гори од 650 километара је тешко заштитити са овим бројем припадника Граничне полиције. МУП Српске спреман је да издвоји поред досадашњих сто, додатни број полицајаца, али зато се морају пронаћи додатни ресурси из вањских извора - изјавио је Лукач.

Истакао је да ће сви ресурси МУП-а и Полиције Српске бити стављени у функцију заштите грађана.

Он је поручио да је потребан другачији став ЕУ према БиХ, али и начин финансирања.

- Све изјаве званичника ЕУ говоре да је завршена политика "отворених врата" и илегални долазак миграната. Укључивање Фронтекса говори о снажнијој заштити ЕУ граница - навео је Лукач.

Подсјетио је да је Влада Српске донијела закључке да се не слаже да Фронтекс изађе на границе БиХ, јер ће тако БиХ постати паркинг за мигранте и имати велике безбједносне проблеме.

- И НСРС је донијела закључке по овом питању - додао је он.

Радончић је нагласио да је данашњи састанак имао функцију да се успостави нормална сарадња између МУП-а Српске и Министарства безбједности БиХ.

- Морамо наћи буџете. Покренули смо пројекте према Европској комисији да добијемо новац за 400 нових граничних полицајаца, који морају бити едуковани - истакао је Радончић.