latinica  ћирилица
06/03/2020 |  14:53 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ и ОХР - дио пакета против Републике Српске

У Бањалуци је данас одржана проширена сједница Извршног комитета СНСД-а.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је, на конференцији за новинаре, да је видљиво да су Уставни суд БиХ и ОХР дио пакета против Републике Српске који имају за циљ да деградирају њену уставну позицију.

Истакао да ОХР, Уставни суд БиХ и један дио међународне заједнице води коориднисану политику која је усмјерена против Републике Српске. 

-То је подмукла активност према Српској да се уруше њена дејтонска позиција. Ми сматрамо да постоји потреба да се подржи Дејтонски споразум и све што у њему пише - нагласио је Додик.

Додик је рекао да је једна од тема састанка била и мигрантска криза. Истакао да је ЕУ промијенила своју политику у вези с мигрантима и одлучила да брани своје границе.

- Сматрамо неприхватљивим да се ангажују снаге на граници са Србијом и Црном Гором.  То нису мјере. Још ни једна земља у окружењу није донијела одлуку о ангажману оружаних снага. ЕУ је укинула политику отворених граница, одлучили су да бране своје вањске границе. Не желимо било какве центре за задржавање у Републици Српској - навео је Додик.

Он је похвалио мјере здравственог система Српске у вези са појавом вируса корона.

- Сматрам да су наши органи подузели добре мјере. Подржавамо и рад хуманитарних организацији које су укључени, али и добрим понашањем грађана, који су схватили озбиљност проблема - каже Додик.

Најавио је и да ће Клуб СНСД-а у НСРС упутити нови приједлог Пословника о раду Парламента.

 - Треба за сваку тачку дневног реда утврдити тачан термин, како би и грађани могли знати и пратити оно што им је интересантно - појаснио је Додик.

Повезане вијести:

Додик: Нема повлачења из Савјета министара

СНСД остаје на позицији поштовања закључака Парламента