latinica  ћирилица
06/03/2020 |  16:00 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Трећи случај заразе вирусом корона у Српској (ВИДЕО)

У Републици Српској потврђен је трећи случај заразе вирусом корона, саопштио је данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.
Шеранић и Зељковић (Фото: Twitter/Vlada Srpske) -
Шеранић и Зељковић (Фото: Twitter/Vlada Srpske)

У питању је средњовјечни мушкарац из Челинца који је допутовао из Италије с првим зараженим у Српској. За овај случај обољења надлежан је Дом здравља у Челинцу.

Шеранић је рекао да је обољели био у контакту са породицом и да је сада фокус на томе.

- Он се сада налази у изолацији и нема значајних симптома - рекао је министар.

Шеранић је поручио да је важно да грађани дају истините информације јер свака неистина може да одведе епидемиолошку истрагу у погрешном правцу.

В.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зeљковић рекао је да је узорак узет данас и да се заражени мушкарац осјећа добро.

Он је навео да ће све особе које су биле у блиском контакту са зараженим бити стављене у изолацију наредних 14 дана и да ће бити тестиране.

- Битно је да се поштује изолациони период и да се слушају препоруке, те да сви знају своју улогу у здравственом систему - рекао је Зељковић.

Апеловао је на грађане да остану смирени, јер је и овај случај обољења очекиван и нема разлога за панику.

Подсјетио је да се лица која сумњају на заразу вирусом корна морају телефонски јавити дому здравља.

- Грађани су дужни да дају истините информације и то очекујемо од њих - рекао је Зељковић.

У Републици Српској до сада су вирусом корона била заражена два лица, отац и син из Бањалуке, који су збринути у Универзитетском клиничком центру Српске.