latinica  ћирилица
06/03/2020 |  16:08 ⇒ 16:51 | Аутор: СРНА

Мигрантска криза се не може ријешити ангажовањем војске (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да БиХ нема новца за рјешавање мигрантске кризе, те да је то заједнички проблем свих нивоа власти који се не може ријешити ангажовањем војске на том плану.

- Сматрамо да је то мјера која је непотребна и да не може дати никакав квалитет у том погледу - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је истакао да БиХ нема довољно новца за рјешавање мигрантске кризе, те да је случај да има, онда ЕУ не би већ раније нудила износ од више од 20 милиона да се направе стационирани центри, те изграде насеља и направе школе, како би се мигранти интегрисали у систем.

- Вјерујемо и да би се онда кроз едукацију миграната, која би се овдје обезбјеђивала, они узимали оне који су за њих потребни, а нама остављали оне који нису у стању да заврше ни минималне образовне и друге пројекте - рекао је Додик.

Он је навео да је о мигрантској кризи разговарао данас у Бањалуци са министром безбједности БиХ Фахрудином Радончићем, те додао да ће разговори о овој теми бити настављени.

Додик је оцијенио да су за мигрантску кризу најодговорнији ЕУ и запад, који су је исценирали, а највећи допринос томе дала је ЕУ, која је, када је ријеч о мигрантима, прогласила политику отворених врата.

- То је био јасан знак да се покрене огроман број миграната, не само оних захваћених ратом у Сирији, него и из других земаља - рекао је Додик.

Он оцјењује да би политике ЕУ за рјешавање мигрантске кризе биле једино ефикасне када би се промијениле тако да, умјесто отворене границе за мигранте, ЕУ прогласи политику затворених граница, те да то прије свега проводи на граници Бугарске и Грчке према Турској.

Додик каже да би могао бити прихватљив приступ који његује Радончић, а који подразумијева да сви безбједносни сегменти буду укључени у дискусију о свим питањима важним за БиХ, како је то и предвиђено.

- Министарство безбједности је ту као неко ко координише рад безбједносних агенција и није надређено ни једној од тих агенција, те је веома важно да се прекине са праксом из прошлог времена када су се покушала наметати рјешења која су долазила из Министарства безбједности и лажи које су тада промовисане у погледу паравојних и других формација - наглашава Додик.