latinica  ћирилица
07/03/2020 |  08:49 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Два пацијента смјештена на УКЦ, један у кућној изолацији

Сва три пацијента заражена вирусом корона у Српској добро се осјећају, рекла је за РТРС Звездана Рајковача, помоћница директора за медицинска питања УКЦ-а Бањалука.

Она је навела да су два пацијента из Бањалука смјештена на Инфективну клинику Уницерзитетског клиничког центра Републике Српске, доброг здравственог стања и да немају температуру, док се трећи пацијент - мушкарац из Челинца, налази у кућној изолацији.

Рајковача је подсјетила да се пацијенти са симптомима - повишена температура, кашаљ, отежано дисање и општа малаксалост, а који су боравили у земљи у којој се зараза проширила, задржавају у болници, а када се симптоми повуку отпуштају се кући, односно у кућну изолацију. Та изолација подразумијева строги боравак у кући и ношење маске у просторији у којој борави, како би се заштитили остали укућани.

Пацијенти који сумњају на заразу вирусом корона прво се телефонски јављају дому здравља, након чега се, уколико се утврди присуство наведених симптома, упућују на Инфективну клинику УКЦ-а, гдје га преузимају љекари и медицинско особље обучени у посебну заштитну одјећу. Када се симптоми повуку и створе услови за отпуштање пацијента, пацијент се упућује кући, у изолацију.

Весна Лучић Самарџија, епидемиолог у Дому здравља Бањалука, поручила је грађанима да се придржавају званичних информација, те да воде рачуна о хигијени, као основној превентивној мјери.

Она је рекла да у Српској нема локалне трансмисије, те да су три пацијента повезани случајеви.

- Не бих препоручила у овом тренутку смањивање социјалних контаката ако смо здрави, ако немамо симптоме и ако нисмо боравили у земљама гдје се зараза проширила - рекла је Самарџија.

Она је препоручила грађанима који сумњају на заразу вирусом корона и који су допутовали из тих земаља да се јаве телефонски Дому здравља.