latinica  ћирилица
07/03/2020 |  18:48 ⇒ 08/03/2020 | 11:56 | Аутор: РТРС

Сузавцима и димним бомбама по мигрантима на грчко-турској граници

Сузавац и димне бомбе испаљиване су и данас преко границе Турске с Грчком, одакле хиљаде миграната покушава да уђе на територију Европске уније. Пројектили су, са турске територије, испаљени према грчкој полицији у близини граничног прелаза Кастањес. Грци су узвраћали истом мјером.

Немиле сцене и данас долазе са грчко-турске границе. Мигранти са једне, грчка полиција са друге стране. Грчки војници и полицајци сузавцем покушавају да отјерају мигранте који су ноћ провели на турској територији, недалеко од града Једрене, и који поново покушавају да ућу у Грчку. Као да им сукоб са грчком, али и турском полицијом није довољан, мигранти су почели да се оптужују и између себе.

- Много је проблема на граници. Изазивају их мигранти из других земаља, не Сиријци. Овдје је мало Сиријаца, наглашава
Махмуд Мохамед, избјегливца из Сирије.

- У Сирији сада бомбардују Руси. У рат је укључен и Иран. Ту је и Хезболах и Башар ел Асад. Сви се боре у Идлибу. У Турској за нас нема посла, зато желимо да идемо у Њемачку, Холандију или Канаду - истакао је Мохамед, избјеглица из Идлиба.

У Турској више нису добродошли. Поједини медији преносе да се мигранти организовано довозе на границу са Грчком, иако неки од њих то и не желе. Турци су јутрос саопштили да ће на границу послати још 1.000 полицајаца који би мигранте, који су успјели да пређу у Грчку, спријечили да се врате на турско тло.


- Ми смо за њих као играчке, лопта коју свако покушава да пребаци на другу страну. Лоше је, живимо као номади - наглашава Мохамед Омид,  мигрант из Авганистана

- Турски војници су нам рекли - идите на границу. Када смо прешли у Грчку отели су нам новац и мобилне телефоне и рекли, вратите се. Ако се не вратимо у Турску туку нас - тврди Хашим, мигрант из Пакистана.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган наредио је Обалској стражи да због ризика спријечи прелазак миграната преко Егејског мора. Ердоган ће у понедјељак боравити у Бриселу, али с ким ће разговарати за сада није познато. Из Идлиба, који је директан повод најновије мигрантске кризе стиже вијест о поштовању примирја које су договорили Руси и Турци.