latinica  ћирилица
08/03/2020 |  20:41 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Експериментална мала матура у свих 187 основних школа

Експериментална мала матура, која је у изабраним школама одржавана већ неколико година, ове године биће спроведена у свих 187 школа у Републици Српској. Већ за наредну, школску 2020/2021. годину, планирано је увођење обавезне мале матуре у свим основним школама.

Прошле године експериментална мала матура из математике и српског језика извођена је у 94 од 187 основних школа у Републици Српској, а било је обухваћено више од 4.500 ученика деветих разреда. И Бањалука се придружила овом експерименту.

- С обзиром да је математика као предмет веома захтјевна и тражи одређену концентрацију у раду, тешко је ученика мотивисати. Један од одличних начина за ту мотивацију је управо спровођење мале матуре - сматра наставница математике у ОШ "Бранко Радичевић", Сања Миљуш.

Увођење мале матуре као обавезне биће значајно, јер ће њени резултати бити вредновани приликом уписа дјеце у средње школе.

- Ове године су све школе обухваћене и циљ још увијек није снимање правог стања, већ увјежбавање процедуре на којој ће се реализовати цјелокупан процес - наводи Свјетлана Радусин, директорка ОШ "Алекса Шантић".

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије подсјећа да ће мала матура од  наредне године бити званична, а резултати тестирања ће утицати на упис ученика у средње школе.

Тако, сматрају надлежни и треба да буде, умјесто садашњег система уписа који зависи само од оцјена које ученици добијају у основној школи, сада ће на упис утицати и мала матура.

- Новим акционим планом о реформи образовања планирано је да се уведу и изборни предмети и ако би то утицало на упис у средње школе, то би довело до тога да се ученици не боре само за оцјене, него да се боре за знање - истиче Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић каже да ће се провођење експерименталног тестирања у свим школама одвијати према планираној динамици.

Да би се што боље припремили за тестирање, збирке задатака из српског језика и математике на основу којих ученици могу да понове градиво, објављене су на интернет страници Републичког педагошког завода.