latinica  ћирилица
09/03/2020 |  17:05 ⇒ 19:03 | Аутор: РТРС

Нови случај вируса корона у Српској (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је данас, на конференцији за новинаре, да је у Републици Српској потврђен четврти случај вируса корона.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Тренутна епидемиолошка ситуација  у Српској је таква да имамо још један нови потврђен случај вируса корона. Ријеч је о ученици из Челинца, односно особи која је била у блиском контакту са особом која је раније идентификована као позитивна на вирус корона - рекао је Шеранић.

Нагласио је да ће сви ђаци из одјељења обољеле ученице бити подвргнути тестирању, као и наставници предметне наставе.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је током викенда дезинфикована школа коју ова ученица похађа.

Шеранић је изјавио да је тренутно из здравстевног надзора изашло 55 особа.

- Поједине особе из изолације биће пуштене. Сви који имају рјешење за кућну изолацију треба да сае придржавају инструкција. Инспектори ће провјеравати да ли се те собе заиста држе тих процедура - навео је он.

Епидимиолог из Јавног института за здравство докторка Јелена Ђаковић-Девић рекла је да су идентификовани начин преноса инфекције.

- То нам даје за право да констатујемо да за сада нема ниједног разлога за забрану јавног окупљања - рекла је она.

Апеловала је на боравак на отвореном простору, као и на избјегавање одласка у здравствене установе без пријеке потребе.

Докторка Маја Травар из Завода за микробиологију УКЦ-а Српске истакла је да се сви тестови раде по протоколима СЗО и Центра за контролу и превенцији болести.

- Тестови захтијевају вријеме. Велики је притисак на нас, а овај тест је у ствари веома компликован и и не може да буде готов за неколико сати. Морамо бити стрпљиви - додала је она.