latinica  ћирилица
09/03/2020 |  18:48 ⇒ 10/03/2020 | 07:57 | Аутор: РТРС

Потврђен четврти случај вируса корона у Републици Српској

Потврђен је четврти случај вируса корона у Републици Српској.

Ријеч је о средњошколки из Челинца која је од петка у кућној изолацији, кћерки треће особе код које је присуство вируса утврђено. Смјештена је у изолацију на Универзитетском клиничком центру Републике Српске и доброг је општег стања.

Четврти случај корона вируса у Републици Српској, потврђен је код средњошколке из Челинца, након другог трестирања. Током викенда школа коју похађа је дезинфикована.

- Одређене активности ће бити предузете наравно и према разреду у који ова ученица иде. Када говоримо о овоме, морам напоменути да је током викенда школа у Челинцу у коју иде ова ученица, у потпуности дезинфикована тако да са аспекта затварања школе нема потребе да о томе говоримо - рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Овај случај је потврда и да присуство вируса корона не мора да буде уврђено на првом тестирању. Зато је, кажу надлежни, кључно стрпљење и опрез. Још једном су позвали грађане да без пријеке потребе не одлазе у домове здравља, да више бораве на отвореном.

- У случају ове инфекције постоји много нових ствари непознаница и особа којој је тест негативан на првом тестирању не значи да он није под ризиком и због тога особа која има позитивну епидемиолошку анамнезу и код негативног теста остаје на изолацији 14 дана - истакла је Маја Травар, начелница Завода за клиничку микробиологију.

- На основу података можемо да кажемо да немамо трансмисија и преноса вируса у заједници и то нам даје довољно права да одлучимо и кажемо да апсолутно у овом тренутку нема потребе за било каквом забраном јавних окупљања - напоменула је Јелена Ђаковић Девић, специјалиста епидемиологије из Института за јавно здравство Републике Српске.

Први случајеви вируса корона у Републици Српској потврђени су у четвртак. Уз дјевојчицу из Челинца која је четврти обољели од "Ковид 2019", како се зове болест коју изазива вирус корона и прва два пацијента су добро и немају симптоме.

- Трећи пацијент има субфебрилне температуре, то су температуре до 38 степени. Клинички се добро осјећа и његов физиолошки преглед је посве уредан. Уредни су им и лабораторијски налази - истакла је Антонија Верхаз, начелница Клинике за инфективне болести УКЦ Републике Српске.

Иако се бројеви мијењају под здравственим надзором до данас је 240 пацијената, из надзора је изашло 55 особа, а републички инспектор издао је 76 рјешења о кућној изолацији. Надлежни апелују да се та мјера у потпуности поштује, инспектори ће контролисати њено извршење, па подсјећамо да је њено непоштовање кажњиво.

- Према Закону о инспекцијама у Републици Српској уколико лица која је изречена мјера кућне изолације не поштује рјешење инспектора, с обзиром на то да је ријеч о физичким лицима казне износе од 200 до 600 КМ - напоменула је Душанка Макивић, портпаролка Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске.

Школско звоно и ученичка граја поново одјекују ходницима бањалучке Основне школе "Бранко Ћопић" која је у четвртак затворена и дезинфикована, јер је код једног од ђака уврђено присуство вируса корона. Иако ситуација дјелује уобичајено у школи нема 26 ђака и 12 наставника који су били у контакту са дјечаком код којег је утврђено присуство вируса.

- Неколико наших колега радиће у двије смјене, одређени број часова изводиће наставници који у одређеном времену имају паузе, а ангажоваћемо и неколико наставника ван школе - истакла је Бранислава Пејашиновић, директорка ОШ "Бранко Ћопић" Бањалука.

Како не би дошли у ту ситуацију сви упућују на исто – мјере личне хигијене, али и поштовање упутстава које издају надлежни кључни су у борби против ширења вируса.

Према многима, изостанак дисциплине разлог је због којег је Италија након Кине постала највеће свјетско жариште.