latinica  ћирилица
10/03/2020 |  12:01 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

У оквиру пројекта "Регионални стамбени програм" 992 нове стамбене јединице

У оквиру пројекта "Регионални стамбени програм", биће збринута лица из реда избјеглица, али и интерно расељена лица и повратници у БиХ. Носилац пројекта је Министарство за људска права и избјеглице БиХ, а на простору Српске, пројекат спроводи Републички секретаријат за расељена лица и миграције, уз подршку локалних заједница. У 47 градова и општина Српске биће изграђене 992 стамбене јединице.

Од почетка године у Републици Српској изграђено је 585 стамбених јединица, а још 407 биће завршено до краја 2020. године.

Потенцијални корисници из категорије избјеглих и расељених лица, коначно ће добити кров над главом.

- То не значи да нека породица не може да остане да живи у том стану. Дословно ће након смрти носиоца станарског права, моћи да се обрати општини, а она ће да одлучи како и на који начин и насљедници и потомци да остану у том стану. Суштина приче је да су то социјални станови у власништву општине - каже Марко Аћић, в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Обавезе локалних заједница које учествују у пројекту су – да обезбиједе земљиште, финансирају израду пројектне документације и обезбиједе потребне дозволе за изградњу.

- Локална заједница има обавезу да финансира приљкучак на инфраструктурну мрежу, односно водоводну, канализациону, електро и топловодну мрежу - наводи Ранка Здјелар, самостални стручни сарадник за комуналне послове и послове координације пројеката инфраструктуре у градској управи Приједор.

У оквиру овог програма у Српској би до 2022. године требало бити изграђено 1.870 стамбених јединица, у којима ће бити збринуто 6.500 лица. За реализацију регионалног стамбеног програма у БиХ одобрено је око 74 милиона евра.