latinica  ћирилица
10/03/2020 |  19:00 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Влада Српске: 500.000 КМ за сузбијање вируса корона

Влада Републике Српске обезбиједиће 500.000 КМ за набавку медицинске опреме, личне заштитне опреме и дезинфекционих средстава ради даљег спречавања и сузбијање појаве вируса корона, један је од закључака данашње телефонске сједнице Владе у вези са Информацијом о појави новог вируса и предузетим активностима у Српској.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

За набавку опреме и дезинфекционих средстава задужен је Институт за јавно здравство Републике Српске.

Из Бироа Владе за односе са јавношћу саопштено је да је, у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести, а имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију у Републици Српској, потребно обуставити рад школских установа и забранити јавна окупљања од сутра до 30. марта, те сачинити посебне планове рада у ванредним околностима здравствених установа.

Ове мјере и активности подразумијевају и изолацију обољелих у кућним условима или другом адаптираном објекту, те забрану улазака страним држављанима из земаља захваћених новим вирусом корона - Кина, Јужна Кореја, Иран и Италија.

Министарство просвјете и културе и Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво задужени су да предузму све потребне мјере на обустављању наставе у основним и средњим школама, као и високошколским установама у Српској у овом периоду.

Влада је задужила Министарство, породице, омладине и спорта Републике Српске да предузме мјере да би све спортске манифестације биле одржаване без публике, те отказане све спортске активности дјеце до 15 година.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске задужено је за то да у надлежним здравственим установама Српске буду сачињени посебни планови рада у ванредним околностима /посебан простор, неопходна опрема и лијекови, људски капацитети/.

Стационарне здравствене установе, установе социјалне заштите за смјештај лица и домови пензионера задужене су да до даљег забране посјете.

Влада Републике Српске тражи да надлежни органи на нивоу БиХ предузму мјере на спречавању уласка страних држављана у БиХ из земаља захваћених вирусом - Кине, Јужне Кореје, Ирана и Италије, с тим да држављани Републике Српске и БиХ који долазе са ових подручја морају ићи у обавезну кућну изолацију у трајању од 14 дана.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске наставиће интензивне контакте са Свјетском здравственом организацијом, Србијом, Кином и Руском Федерацијом ради даљег спречавања и сузбијања појаве вируса корона у Српској.