latinica  ћирилица
10/03/2020 |  19:25 ⇒ 11/03/2020 | 00:22 | Аутор: РТРС

Мићо Мићић искључен из СДС-а

Дугогодишњи функционер СДС и градоначелник Бијељине Мићо Мићић искључен је из СДС.

Одлуку је донијело непотпуно Предсједништво те странке на сједници у Источном Сарајеву. Један од оснивача СДС Милован Бјелица каже да Мићић треба да тражи да се о његовом искључењу изјасни Главни одбор и Скупштина странке и да се не дозволи да они који су јуче ушли у странку искључују њене дугогодишње кадрове.

Требало је три сата да Предсједништво СДС-а донесе одлуку о искључењу Миће Мићића из странке у којој је скоро три деценије. Мићић није био на сједници у Источном Сарајеву, иако је, тврди лидер СДС-а био позван.

- Предсједништво СДС је једногласно донијело одлуку да из странке искључи Мићу Мићића и да распусти Градски одбор СДС Бијељина, аутоматски с обзиром на искључење из СДС, он није ни кандидат СДС за предстојеће локалне изборе - изјавио је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Сада већ бивши СДС-овац Мићо Мићић није одговарао на наше позиве. Његов најближи страначки сарадник и замјеник градоначелника Предраг Јовић увјерава да је комплетан Градски одбор уз Мићића и поред одлуке о искључењу.

- Ми смо синоћ имали Градски одбор гдје је један од закључака био да, ако било кога истјерају из странке, могу да сматрају да је комплетан Градски офдбор истјеран. Ми смо сви уз господина Мићића - поручио је Јовић.

Распуштени Градски одбор СДС-а у Бијељини и Мићо Мићић неће се предати без борбе, Јовић најављује да ће се искористити право на жалбу Главном одбору странке, но за Шаровића ствар је готова.

- Мора ли ову одлуку да потврди Главни одбор странке? Не, не мора, ова је одлука дефинитивна, али свако ко сматра да је повријеђен може да тражи провјеру, али не мора то да потврђује Главни одбор - рекао је Шаровић.

Мићо Мићић добио је "црвени картон" због Споразума са СНСД-ом о заједничком наступу на предстојећим локалним изборима. Шаровић је рекао да ће СДС имати свог кандидата, мада медији спекулишу да преговара са Златком Максимовићем, бившим СДС-овцем и лидером Успјешне Српске. Искључење Миће Мићића могло би да буде почетак краја СДС на републичком нивоу каже Милован Бјелица.

СДС-ом у Бијељини, некада најјачем упоришту те странке у Републици Српској, према одлуци Предсједништва странке, као координатори у наредном периоду руководиће Радо Савић и Вукота Говедарица. Говедарица је био повјереник у Добоју, а Савић у Братунцу, у оба града СДС је безначајан политички фактор.