latinica  ћирилица
11/03/2020 |  10:54 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Отказати путовања у земље захваћене вирусом корона

Институт за јавно здравство Републике Српске препоручује путницима из Српске да одгоде путовање у земље захваћене ширењем вируса корона уколико није неопходно, а путницима из земаља захваћених вирусом да се обавезно по доласку у Републику Српску телефонски јаве надлежном дому здравља, како би добили савјет и препоруку за даље поступање.
Институт за јавно здравство - Фото: Глас Српске
Институт за јавно здравствоФото: Глас Српске

Из Института путницима који из Републике Српске ипак путују у земље захваћене новим вирусом корона препоручују да поштују мјере и то да избјегавају контакт са болесним особама, нарочито особама са симптомима респираторних инфекција, те да често перу руке сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди.

Ако сапун и вода нису доступни, из Института наводе да треба користити дезинфекционо средство на бази алкохола, након што се уклони видљива нечистоћа са руку.

Из Института наводе да је потребно избјегавати контакт са животињама /живим или мртвим/ и одлазак на тржнице са животињама.

Једна од мјера за путнике јесте и да не једу сирове или недовољно термички обрађене намирнице животињског поријекла.

Из Института за јавно здравство наводе да је, уколико се путује у земље захваћене новим вирусом корона, о томе потребно обавијестити свог доктора и наглашавају да се ово посебно односи на старије особе и особе са хроничним обољењима које имају већи ризик да добију озбиљнију форму болести или компликације.

- У случају појаве респираторних симптома, повишене температуре, кашља, отежаног дисања одмах потражите љекарску помоћ. У здравствену установу се прво јавите телефоном - препоручују из Института онима који путују у земље захваћене вирусом корона.

Путницима који долазе из земаља захваћених новим вирусом корона из Института истичу да су, с циљу заштите здравља становништва, обавезни да се по доласку у Републику Српску телефонски јаве надлежном дому здравља како би добили савјет и препоруку за даље поступање.

У случају појаве повишене тјелесне температуре и респираторних симптома /кашаљ, отежано дисање/ из Института наводе да је потребно да одмах потраже љекарску помоћ.

- У надлежни дом здравља прво се јавите телефоном и обавезно спомените своје недавно путовање и симптоме болести. Немојте путовати у болесном стању - препорука је Института за путнике који путују из земаља захваћених новим вирусом корона.

Препорука путницима који путују из земаља захваћених новим вирусом корона јесте и да се и избјегава контакт с другим особама.

- Ако то никако није могуће, носите хируршку маску која покрива нос и уста док сте у контакту са другим особама - наводе из Института.

Препоручује се често прање руку сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди, а ако сапун и вода нису доступни, да се користи дезинфекционо средство, а током кихања и кашљања покривање уста и носа једнократном папирном марамицом, коју је након употребе потребно одмах бацити.