latinica  ћирилица
11/03/2020 |  11:10 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Миљић: Додатне контроле у предшколским установама

На основу процјене епидемиолога, здравствени инспектори у Српској до сада су донијели, с циљем превенције вируса корона, 117 рјешења о стављању особа у кућну изолацију, рекао је у Јутарњем програму главни здравствени инспектор из Инспектората Републике Српске Десимир Миљић.

У Српској има 14 граничних прелаза који раде 24 сата и које је због малог капацитета запослених немогуће држати под надзором и контролисати путнике, али смо увели појачану контролу на аеродрому у Бањалуци, ради се анкетирање и мјерење температуре свим путницима. Они путници који изјаве да имају одређене симптоме или температуру, стављају се под надзор, рекао је Мијић.

Он наглашава да се кућна изолација ради по препоруци епидемиолога и тај надзор траје 14 дана од посљедњег контакта са обољелим или особом за коју се сумња да је заражена. Та лица, каже Мијић, се зову телефоном, обавља се с њима разговор, дају им се савјети у смослу да се не крећу и да не контактирају са другим лицима, а и повремено се обилазе.

- Од суботе од када то радимо, нисмо наишли ни на једну неправилност - додаје Мијић.

Мијић је нагласио да су инспектори вршили надзор и у школама, ђачким домовима и предшколским установама, али сада, каже, када су школе затворене, још више ће се појачати надзор и контрола у предшколским установама.

- Оне морају имати свој план хигијене и опште и личне. Васпитачи требају да указују дјеци на који начин требају прати руке и да их прате у томе. Све оно што може допринијети мањем ширењу вируса то ће се и чинити. Свакодневно ће се пратити здравствено стање дјеце у вртићима и у случају сумње на зараженост дјетета, прво ће се обавијестити родитељи и надлежни доктор - наглашава Мијић.

Он додаје да су у контакту и са општинским инспекторима који у овом случају и врше надзор над предшколским установама.

Законом о иснпекцијама у Републици Српској прописано је да су за непридржавање наложених мјера прописане казне од 200 до 600 марака за физичка лица. Мијић истиче да те казне нису само вид застрашивања грађана, већ да ће се примијенити уколико се докаже да се нека особа не придржава кућне изолације.

- Постоје одредбе и у Кривичном законику за оне који се не придржавају одредби и њима се може запријетити и казном затвора. Нама није у циљу да неког кажњавамо, већ да се придржавањем заштите здравље и себе и других људи - каже Мијић.

Он је додао и да ће инспекторима добро доћи свака информација и дојава савјесних грађана који уоче да се појединци који су у карантину не придржавају прописаних мјера.